#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Růst a vývoj dětí narozených pomocí IVF

26. 4. 2008

V současnosti existuje řada důkazů o tom, že děti narozené pomocí metody in vitro fertilization (IVF) mají zvýšené riziko nepříznivého perinatálního vývoje, kongenitálních malformací a vzácných genetických defektů.

V současnosti existuje řada důkazů o tom, že děti narozené pomocí metody in vitro fertilization (IVF) mají zvýšené riziko nepříznivého perinatálního vývoje, kongenitálních malformací a vzácných genetických defektů. Není však zatím zcela jasné, do jaké míry ovlivňuje tento vývoj samotná metoda IVF.

Zdravotní problémy, které jsou pozorovány v souvislosti s IVF, mají zřejmě původ ve zhoršené adaptaci vyvíjejícího se plodu na IVF postupy. Během tzv. kritické vývojové periody jsou gamety i embrya vystaveny působení hormonálních léků, ale také kultivačního média a podobně. Právě tento kontakt může mít za následek dlouhodobé vývojové změny.

V prospektivních studiích bylo vypozorováno, že u žen léčených pomocí IVF se rodilo více dětí předčasně a s nižší porodní váhou. Zvýšený výskyt kongenitálních malformací byl zaznamenán poněkud častěji u chlapců jedináčků než u vícečetných těhotenství děvčátek.

Po IVF se častěji vyskytují defekty neurální trubice, gastrointestinálního traktu, orofaciální oblasti, muskuloskeletálního systému, kardiovaskulární soustavy nebo urogenitálního traktu. U těhotenství po IVF byla trojnásobně až šestinásobně zvýšena incidence dvou vzácných genetických syndromů (Angelmanův a Beckwithův-Wiedemannův). Jsou to poruchy genomického imprintingu, které způsobují nepřiměřený růst a vývoj vnitřních orgánů.

Prenatální expozice pohlavním hormonům může vést ke zvýšenému riziku embryonálních tumorů, speciálně neuroblastomů a leukemií. U dětí narozených po IVF bylo zaznamenáno až pětinásobně vyšší riziko výskytu retinoblastomu. Ovšem obecné riziko vzniku malignity nebylo zvýšeno oproti kontrolní skupině spontánních porodů.

Odborníci se ale v teoriích o přímém působení IVF na vrozené vady liší. Někteří uvádějí do souvislosti především vliv rodičů, kdy sama příčina neplodnosti může korespondovat s dalšími onemocněními. Vyšší procento genetických poruch je pravděpodobně způsobeno také tím, že sami rodiče s poruchou plodnosti jsou nosiči většího počtu mutací, včetně poruch imprintingu.

Přes určité rozpory ve výsledcích mnoha studií se ukazuje, že riziko komplikací pro růst a vývoj dítěte po IVF je poněkud zvýšeno. Při vzniku vrozené vady nebo jiného zdravotního problému se uplatňují faktory zevní i vnitřní.

(nes)

Zdroj: Ceelen M, Weissenbruch M. Growth and development of children born after in vitro fertilization. Fertility and Sterility  2007;9.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#