#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Riziko vzniku maligního lymfomu u pacientů s IBD léčených imunosupresivy

20. 10. 2011

U většiny pacientů se zánětlivým střevním onemocněním (IBD) je imunosupresivní terapie, např. thiopuriny nebo blokátory tumor nekrotizujícího faktoru, nevyhnutelná k udržení nemoci pod kontrolou.

U většiny pacientů se zánětlivým střevním onemocněním (IBD) je imunosupresivní terapie, např. thiopuriny nebo blokátory tumor nekrotizujícího faktoru, nevyhnutelná k udržení nemoci pod kontrolou. Použití imunosupresiv bývá nicméně spojováno se zvýšeným rizikem rozvoje maligního lymfomu. Autoři nedávno publikované nizozemské studie se proto pokusili odhadnout relativní riziko vzniku maligního lymfomu u pacientů s IBD.

Z nizozemské národní databáze byli vybráni pacienti s IBD, u kterých došlo v letech 1997 až 2004 k rozvoji lymfomu. Data týkající se potvrzených případů lymfomu byla získána ze záznamů jednotlivých nemocnic, a to včetně údajů o infekci virem Epstein-Barrové (EBV). Z nizozemského statistického úřadu pak byla získána věk zohledňující osmiletá incidence maligního lymfomu.

V kohortě čítající 17 834 pacientů s IBD bylo zachyceno celkem 44 maligních lymfomů, což by svědčilo pro relativní riziko 1,27 (95% CI: 0,92–1,68). Pouze 19 z těchto 44 pacientů (43 %) však bylo léčeno azathioprinem nebo 6-mercaptopurinem (AZA/6-MP). Pozoruhodné bylo, že 92 % pacientů (11/12) s EBV-pozitivním lymfomem užívalo AZA/6-MP, na rozdíl od pouhých 19 % pacientů (4/21) s EBV-negativním lymfomem, což by naznačovalo silnou spojitost mezi EBV-pozitivním lymfomem a užíváním thiopurinů.

Výsledky této studie tedy nepotvrdily signifikantní zvýšení rizika vzniku lymfomu u pacientů s IBD léčených imunosupresivy. Byla nicméně zaznamenána zřetelná korelace mezi EBV-pozitivním lymfomem a užíváním AZA/6-MP.

(mik)

Zdroj: Vos A. C. et al. Risk of malignant lymphoma in patients with inflammatory bowel diseases: A Dutch nationwide study. Inflamm Bowel Dis. 2011; 17: 1837–1845; doi: 10.1002/ibd.21582



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#