#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Riziko pozdějšího chirurgického výkonu u dětí s Crohnovou chorobou

20. 10. 2010

Podle výsledků americké studie provedené pod vedením doktora LeLeika nevedlo časné zahájení imunomodulační terapie ke snížení rizika pozdějšího chirurgického výkonu v dutině břišní. Autoři se ve své práci podrobněji zabývali prediktory chirurgického výkonu u dětí s Crohnovou chorobou.

Studie se účastnilo 854 dětí z východní části USA a Kanady ve věku do 16 let, které byly sledovány v průměru 2,3 roku. S rostoucím věkem dítěte stoupala i četnost chirurgických výkonů typu intestinální resekce, plastiky striktur, apendektomie. U dětí do 5 let věku si stav vyžádal operaci v 2,9 %, u 6-12letých to bylo 9,9 % a u 13-16letých 21,5 %. Kumulativní incidence břišních operací v celém souboru byla 13,8 %, u mimobřišních operací (drenáže abscesů a fistulotomie) to bylo 4,5 %.

Léčba dětí v průběhu měsíce od stanovení diagnózy Crohnovy choroby byla následující: 70 % dětí bylo léčeno prednisonem, 61 % mesalazinem, 44 % imunomodulátory. Během jednoho roku bylo více než 80 % dětí převedeno na imunomodulační terapii. Žádný z těchto léků ale signifikantně nezměnil pětiletou pravděpodobnost břišní operace.

Podle multivariantní analýzy byly za nezávislé rizikové faktory chirurgického výkonu v dutině břišní označeny vyšší věk v době stanovení diagnózy (HR 1,1), závažnost onemocnění (HR 2,6), přítomnost striktur (HR 6,6) a penetrující onemocnění (HR 3,7). Naopak postižení sestupného tračníku pravděpodobnost operace snižovalo (HR 0,4). Dále bylo zjištěno, že na pravděpodobnost operace nemá vliv pohlaví, rasa ani rodinná anamnéza nespecifických střevních zánětů.

Tato studie prokázala nižší pětileté kumulativní riziko střevní operace, než uvádějí nedávno provedené studie u dospělých a dětských pacientů. Zahájení imunomodulační terapie v době stanovení diagnózy nezměnilo riziko potřeby operace do 5 let od stanovení diagnózy. Autoři však doporučují potvrdit tyto výsledky dalšími randomizovanými studiemi.

(uli)

Zdroj:

  1. Clin Gastroenterol Hepatol 2010 (Sep);8(9):789-794.
    doi:10.1016/j.cgh.2010.05.021


Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#