#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rekurentní předčasná abrupce placenty – kazuistika

7. 8. 2008

Třicetiletá žena byla přijata ve 32. týdnu gravidity pro déletrvající tupé bolesti břicha s propagací do zad. Pacientka nepociťovala žádné kontrakce a nedošlo ani ke krvácení.

Třicetiletá žena byla přijata ve 32. týdnu gravidity pro déletrvající tupé bolesti břicha s propagací do zad. Pacientka nepociťovala žádné kontrakce a nedošlo ani ke krvácení. Pohyby plodu byly zcela normální. Dva předcházející porody byly u ženy vedeny urgentním císařským řezem ve 26. a 30. týdnu z důvodu předčasné abrupce placenty.

Pacientka neměla při nynějším těhotenství žádné vážnější obtíže. Při fyzikálním vyšetření byl naměřen tlak 110/70 mm Hg a normální puls. Reflexy byly v normě. Děloha byla relaxovaná a velikost odpovídala gestaci. Transabdominální ultrazvukové vyšetření ve 26. a 30. týdnu prokázalo normální vývoj plodu. Poloha byla podélná hlavičkou. Monitoring srdeční akce byl zcela v normě. Vzhledem k anamnestickým údajům byla pacientka přijata k observaci a byly jí podány 12 mg betametazonu a paracetamol k tlumení bolesti.

Za pět hodin po vyšetření si pacientka začala stěžovat na zhoršující se bolesti a pocit napětí v podbřišku. Neobjevilo se krvácení, puls i tlak byly v normě. Na kardiotokogramu byla naměřena frekvence 140 za minutu a zachyceny akcelerace. Břicho bylo velmi tuhé a citlivé na pohmat. Plod nebyl zřetelně palpovatelný. Kvůli klinickému podezření na abrupci byl indikován urgentní císařský řez.

Porozený živý plod měl porodní hmotnost 1770 gramů, Apgar skóre v první minutě 5 a v páté minutě 8. Byla nalezena retroplacentární krevní sraženina o hmotnosti 400 gramů. Pacientka měla nekomplikovaný pooperační průběh. Došlo pouze k poklesu hemoglobinu ze 120 na 103 mmol/l. Pacientce byla podána suplementační léčba železem.

Abrupce placenty je závažnou příčinou fetální mortality. Předčasná abrupce je těžkou komplikací, která je asociovaná s perinatální mortalitou a morbiditou. U pacientek, u kterých dojde k abrupci placenty, se může až desetkrát častěji objevit rekurence. Proto je vždy velmi důležité pečlivě sledovat ženy s anamnézou těchto obtíží.

(nes)

Zdroj: Karri K, Dwarakanth L. Recurrent preterm abruption – case report. Medscape General Medicine 2005 May;7(2).



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#