#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Průlomová studie přinesla nové poznatky, které objasňují patogenezi Crohnovy nemoci: vliv mutace genu NOD2 na rozvoj onemocnění

22. 10. 2009

U 25 procent pacientů s Crohnovou nemocí se vyskytuje mutace v genu nazývaném NOD2 (nucleotide-binding oligomerization domain containing 2), avšak není zcela jasné, jakým způsobem se tato mutace podílí na vzniku a průběhu nemoci.

U 25 procent pacientů s Crohnovou nemocí se vyskytuje mutace v genu nazývaném NOD2 (nucleotide-binding oligomerization domain containing 2), avšak není zcela jasné, jakým způsobem se tato mutace podílí na vzniku a průběhu nemoci. Autoři Behr a kolegové z výzkumného institutu zdravotního centra McGillské univerzity přinesli ve své poslední vědecké práci nové vysvětlení, jak k tomu může docházet. Studie byla publikována v časopise Journal of Experimental Medicine v srpnu roku 2009.

V případě, kdy není funkce genu NOD2 porušena, kóduje tento gen vznik receptoru, který rozpoznává bakterie napadající organizmus, a následně dochází ke spuštění obranné imunitní odpovědi. Nedávné výsledky týmu vědců ukazují, že receptor kódovaný genem NOD2 přednostně rozpoznává peptid s názvem N-glykolyl-MDP (muramyl dipeptid), který se vyskytuje pouze u specifického typu bakterií, a to u mykobakterií. Pokud dojde k napadení lidského organizmu mykobakteriální infekcí, dochází ke spuštění okamžité a velmi silné imunitní odpovědi prostřednictvím NOD2 receptoru.

„V současné době, kdy jsme schopni lépe porozumět normální funkci genu NOD2, domníváme se, že mutace v tomto genu znemožňuje imunitnímu systému správně identifikovat mykobakterie jako infekční činitele,“ vysvětluje člen výzkumného týmu z McGillské univerzity prof. Behr. „Pokud nejsou mykobakterie imunitním systémem rozpoznány, lidské tělo nedokáže infekci účinně vzdorovat a následně dochází k trvalé infekci organizmu mykobakteriemi.“

Vědci znali vztah mezi mykobakteriální infekcí a Crohnovou nemocí již v minulosti, ale nevěděli, zda je přítomnost mykobakterií příčinou, nebo důsledkem tohoto onemocnění. Nové poznatky dávají do souvislosti predispozici ke Crohnově nemoci, a to jak s výskytem mutace genu NOD2, tak s přítomností mykobakteriální infekce v organizmu. Vědci však musí ještě přesněji určit mechanizmus, jakým přispívá kombinace těchto dvou patogenetických faktorů ke vzniku onemocnění.

Pro úplné vysvětlení této problematiky bude zapotřebí provést další výzkum, avšak již nyní lze očekávat, že na základě publikovaných poznatků mohou vzniknout nové léčebné možnosti a postupy zaměřené na příčinu vzniku Crohnovy nemoci.

(ptm)

Zdroj:

  1. Coulombe F., Divangahi M., Veyrier F., de Léséleuc L., Gleason J. L., Yang Y., Kelliher M. A., Pandey A. K., Sassetti C. M., Reed M. B., Behr M. A. Increased NOD2-mediated recognition of N-glycolyl muramyldipeptide.
    J Exp Med 2009; 206 (8): 1709–16.


Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#