#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Protilátky proti Chlamydia trachomatis zhoršují výsledky IVF

15. 6. 2008

Pacientky s chlamydiovou infekcí mají podle výsledků studie italských odborníků horší výsledky při terapii IVF. Perzistující infekce způsobuje abnormální imunitní reakci proti bakteriálním antigenům.

Pacientky s chlamydiovou infekcí mají podle výsledků studie italských odborníků horší výsledky při terapii IVF. Perzistující infekce způsobuje abnormální imunitní reakci proti bakteriálním antigenům. Chlamydiová nákaza může vyvolávat autoimunitní odpověď, která vede k poškození vejcovodů a jiných částí genitálního systému. U žen, které opakovaně spontánně potratily, byly zaznamenány zvýšené hladiny protilátek proti Chlamydia trachomatis.

Prospektivní studie, kterou provedli italští lékaři, byla zaměřena na vztahy mezi hladinami protilátek ve folikulární tekutině, v séru a selháním IVF. Bylo vypozorováno, že sérové protilátky souvisí se sníženou odpovědí na ovariální indukci při IVF. Navíc pacientky s vyššími hladinami protilátek měly signifikantně nižší množství zralých oocytů. Důvodem je to, že imunoglobuliny negativně ovlivňují růst folikulů, vývoj oocytu a jeho vyzrávání. Snižují tak kvalitu embrya a zhoršují šanci na úspěšné těhotenství po IVF.

Studie se účastnilo celkem 3800 žen, z nichž 235 mělo prokázanou chlamydii při kultivaci z pochvy a děložního hrdla. Pacientky s pozitivním výsledkem testu byly před IVF léčeny doxycyklinem. U 48 % pacientek však byly i po léčbě detekovány protilátky proti chlamydii v séru i ve folikulární tekutině. vVyšší hladiny imunoglobulinů byly důsledkem pokračující subklinické infekce nebo autoimunitní odpovědi na chlamydiové antigeny. Chlamydie je schopna dlouhodobě perzistovat v makrofázích a stimulovat imunitní reakci. Navíc bylo zjištěno, že lidské proteiny tepelného šoku (hsp 60), které inhibují v těle produkci prozánětlivých cytokinů, jsou z poloviny identické jako u chlamydií. Imunitní systém tak rozpoznává vlastní antigeny jako cizí a spouští autoimunitní proces.

Kultivace z pochvy a hrdla děložního může být negativní, ale přesto v organismu stále probíhá imunitní reakce, která poškozuje zrající oocyty. Léčba chlamydiové infekce před IVF by podle odborníků měla pokračovat až do doby, kdy klesnou IgA protilátky v séru. Díky těmto opatřením lze zefektivnit terapii IVF a zlepšit její výsledky.

(nes)

Zdroj: Pacchiarotti A, Sbracia M. Autoimmune response to Chlamydia trachomatis infection and in vitro fertilization outcome. Fertility and Sterility 2008;(3).



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#