#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Příjem tučných mléčných výrobků snižuje riziko anovulační infertility

23. 8. 2009

Příjem tučných mléčných výrobků je pravděpodobně spojen s nižším rizikem vzniku anovulační infertility, zatímco vysoký příjem nízkotučných mléčných produktů riziko anovulační infertility zvyšuje.

V minulosti bylo provedeno několik studií, podle kterých mohou mléčné výrobky a laktóza ovlivňovat ovulaci a mít negativní dopad na fertilitu. Jen několik z těchto studií bylo ale provedeno na lidech, a navíc vykázaly rozporuplné výsledky. Lékaři z Harvardské univerzity v Bostonu proto uspořádali studii hodnotící vliv mléčných výrobků na anovulační infertilitu a spojitost s množstvím tuku obsaženým v těchto produktech.

Během osmileté studie bylo vyšetřeno celkem 18 555 žen bez diagnózy infertility v anamnéze, které se snažily o otěhotnění nebo otěhotněly. Infertilita způsobená poruchou ovulace byla diagnostikována následným vyšetřením u 438 žen. Ukázalo se, že obsah mléčného tuku ve stravě byl nepřímo spjatý s výskytem anovulační infertility, zatímco mezi infertilitou a příjmem laktózy, kalcia, fosforu a vitaminu D žádný vztah nalezen nebyl.

Autoři studie uvádí, že pozorovali pozitivní korelaci mezi příjmem nízkotučných výrobků a anovulační infertilitou a inverzní korelaci mezi příjmem tučných mléčných výrobků (obzvláště uváděli plnotučné mléko a zmrzlinu) a výskytem infertility. Souvislost mezi anovulační infertilitou a vysokotučnými mléčnými výrobky by mohla být částečně vysvětlena přítomností v tuku rozpustné substance vyskytující se v tučných mléčných výrobcích.

Objasnění role příjmu mléčných výrobků a ovlivnění fertility je obzvláště důležité, neboť současná doporučení, která zmiňují příjem tří nebo více nízkotučných mléčných produktů denně, mohou být strategií, jež negativně ovlivňuje snahu o těhotenství.

(skl)

Zdroj: Human Reproduction 2007, 22 (5): 1340–1347; doi:10.1093/humrep/dem019



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#