#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Při spontánní ovulaci je nitroděložní inseminace nejúspěšnější první den po vzestupu hladiny luteinizačního hormonu

5. 5. 2014

Otěhotnění je při nitroděložní inseminaci (IUI) u žen se spontánní ovulací dosaženo častěji, pokud je IUI provedena první den po zvýšení sérové koncentrace luteinizačního hormonu (LH) v porovnání s IUI provedenou druhý den po zvýšení LH.

Otěhotnění je při nitroděložní inseminaci (IUI) u žen se spontánní ovulací dosaženo častěji, pokud je IUI provedena první den po zvýšení sérové koncentrace luteinizačního hormonu (LH) v porovnání s IUI provedenou druhý den po zvýšení LH. Prokázala to nedávno publikovaná prospektivní randomizovaná kontrolovaná studie s 412 cykly, ve které došlo k otěhotnění v 19,7 % cyklů s IUI provedenou za 27 hodin (± 2 hod.) po odběru vzorku prokazujícího vzestup LH a v 11,1 % cyklů s IUI provedenou za 51 hodin (± 2 hod.) po tomto odběru (p = 0,02).

Údaje o optimálním načasování IUI vycházejí z výsledků získaných u žen po stimulaci ovulace. Podobné údaje u žen s IUI po spontánním zvýšení LH nejsou k dispozici.

Do belgické studie byly zařazeny ženy s přirozeným menstruačním cyklem, které v období mezi říjnem 2010 a dubnem 2013 podstoupily IUI se spermatem od dárce. Krev na stanovení LH byla odebírána od 11. dne cyklu vždy mezi 7. a 9. hodinou ráno. V 213 cyklech byla provedena IUI první den a u 199 cyklů druhý den po zvýšení LH.

Poměr šancí dosažení klinického těhotenství mezi skupinami s IUI první a druhý den po vzestupu LH činil 1,78 (95% CI 1,11–2,88), což znamená jedno otěhotnění navíc na každých 12 cyklů s IUI provedenou první den po vzestupu LH oproti druhému dni. Analýza skupiny žen, které podstoupily první cyklus s IUI, ukázala podobný rozdíl mezi skupinami ve prospěch IUI provedené první den po vzestupu LH (20,5 % vs. 12,2 %), rozdíl ovšem nebyl statisticky významný.

Tato studie ukázala, že každodenní sledování hladiny LH od 11. dne cyklu je u žen, které podstupují IUI bez stimulace ovulace, předpokladem zvýšení procenta cyklů s dosaženým klinickým těhotenstvím. I když je výsledky třeba potvrdit ve větších studiích, nyní se jako nejvhodnější doba pro provedení IUI jeví první den (27 hodin) po vzestupu hladiny LH.

(zza)

Zdroj: Blockeel C., Knez J., Polyzos M., et al. Should an intrauterine insemination with donor semen be performed 1 or 2 days after the spontaneous LH rise? A prospective RCT. 2014 Human Reproduction; 29 (4): 697–703.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#