#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prevalence a léčba anémie u dětí, adolescentů a dospělých s IBD

29. 7. 2011

Děti a adolescenti se zánětlivým střevním onemocněním (IBD) trpí častěji Crohnovou nemocí (CD) než ulcerózní kolitidou (UC) a jejich nemoc bývá často více extenzivní a závažná, než je tomu u dospělých.

Děti a adolescenti se zánětlivým střevním onemocněním (IBD) trpí častěji Crohnovou nemocí (CD) než ulcerózní kolitidou (UC) a jejich nemoc bývá často více extenzivní a závažná, než je tomu u dospělých. Autoři britské studie publikované v Inflammatory Bowel Diseases předpokládali, že prevalence anémie by proto mohla být větší u dětí a adolescentů než u dospělých sledovaných v ambulantních IBD centrech. Pomocí definice anémie WHO, zohledňující věk pacienta, hodnotili autoři prevalenci, závažnost, typ anémie i odpověď na terapii jak u dětí, tak i adolescentů a dospělých pacientů sledovaných pro IBD.

Prevalence anémie u dětí byla 70 % (41/59), u adolescentů 42 % (24/54) a u dospělých 40 % (49/124). U dětí (88 %) a adolescentů (83 %) byl také častěji přítomen deficit železa, než tomu bylo u dospělých (55 %). Multivariační regresní analýza prokázala, že sideropenickou anémii predikovala jak aktivita nemoci, tak i návštěvy pediatrického centra. Méně dětí (13 %) než adolescentů (30 %) nebo dospělých (48 %) se sideropenií užívalo perorální preparáty železa (P < 0,05). Žádné dítě neobdrželo intravenózní preparáty železa ve srovnání s 30 % adolescentů a 41 % dospělých (P < 0,0001).

Anémie je častější u dětí než u starších pacientů s IBD. Perorální preparáty železa byly v rámci této studie podávány polovině adolescentů a dospělých, ale navzdory podobné toleranci i účinnosti pouze čtvrtině dětí se sideropenickou anémií. K příčinám nedostatečného využití terapie železem patřil i pocit nedostatku výhod a obavy z nežádoucích účinků terapie, včetně zhoršení aktivity IBD.

(mik)

Zdroj: Goodhand J. R. et al. Prevalence and management of anemia in children, adolescents, and adults with inflammatory bowel disease. Inflamm Bowel Dis. Publikováno on-line 20. května 2011; doi: 10.1002/ibd.21740



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#