#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Posttraumatický stres u pacientů s Crohnovou nemocí a jeho spojitost s aktivitou onemocnění

28. 2. 2011

Negativní životní události (násilí, nehody, přírodní katastrofy) vedou ke vzniku posttraumatického stresu a jsou typicky doprovázeny strachem, nepohodou a zhoršením kvality života.

Negativní životní události (násilí, nehody, přírodní katastrofy) vedou ke vzniku posttraumatického stresu a jsou typicky doprovázeny strachem, nepohodou a zhoršením kvality života. S posttraumatickým stresem se nicméně v poslední době setkáváme pořád častěji i u nemocných s chronickými a závažnými chorobami. Takto vzniklá stresová porucha však může následně vést i ke zhoršení symptomů samotného chronického onemocnění, čímž dochází ke vzniku bludného kruhu. Tyto závěry vyplynuly z nedávno publikované studie švýcarských gastroenterologů. Ti se ve své práci zaměřili na přítomnost posttraumatického stresu u pacientů s Crohnovou nemocí (CN).

Studie se účastnilo celkem 597 pacientů s CN sledovaných po dobu 18 měsíců v různých gastroenterologických centrech ve Švýcarsku. Při vstupu do studie byla přítomnost posttraumatického stresu hodnocena pomocí speciální škály, tzv. Post-traumatic Diagnostic Scale (rozmezí 0–51 bodů). Během následného sledování byly monitorovány klinické zhoršení symptomů CN a úroveň posttraumatického stresu.

Jako posttraumatická stresová porucha byl hodnocen stav, kdy pacienti dosáhli skóre nejméně 15 bodů, přičemž téměř jeden z pěti pacientů (19 %) tohoto skóre dosáhl. Výsledky dokládají, že u jedinců s posttraumatickou stresovou poruchou (tj. skóre ≥ 15) byla 4× vyšší pravděpodobnost exacerbace onemocnění než u těch se skóre nižším než 15 bodů. Ve srovnání s těmi, kteří nedosáhli ani jednoho bodu, se riziko exacerbace zvyšovalo až na 13 %.

Zdá se, že posttraumatický stres v důsledku CN je velice častý a bývá spojen se zhoršením aktivity onemocnění. Právě proto by se měli gastroenterologové snažit tyto symptomy včas odhalit a nabídnout pacientům adekvátní řešení.

(mik)

Zdroj:

  1. Camara J. A. R., Gander M. L., Begre S.: Post-traumatic stress in Crohn's disease and its association with disease activity. Frontline Gastroenterol 2011; 2: 2–9; doi: 10.1136/fg.2010.002733


Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#