#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Plodnost a strava

7. 12. 2007

Některé příčiny neplodnosti mohou souviset s poruchami příjmu potravy. Nejčastějšími situacemi, se kterými se ženy setkávají, jsou poruchy pravidelného menstruačního cyklu, amenorea, poruchy ovulace nebo zvýšené riziko potratů.

Některé příčiny neplodnosti mohou souviset s poruchami příjmu potravy. Nejčastějšími situacemi, se kterými se ženy setkávají, jsou poruchy pravidelného menstruačního cyklu, amenorea, poruchy ovulace nebo zvýšené riziko potratů. Hlavní příčinou bývá hormonální dysbalance, která se týká především koncentrace estrogenů. Změnou stravovacích návyků lze tyto stavy korigovat, a řešit tak primární příčinu onemocnění. Navíc stav výživy u žen významně ovlivňuje i odpověď na léčbu neplodnosti.

Centrální úlohu pro fungování pohlavního systému jako celku má osa hypothalamus – hypofýza – gonády. Každý z těchto orgánů dostává zpětnovazebné signály, pomocí kterých je produkce hormonů regulována. Mezi látky, které se v organismu tvoří a korigují funkci nadřazených orgánů, patří ghrelin, neuropeptid Y nebo leptin.

Leptin je hormon secernovaný adipocyty, který informuje hypothalamus o energetickém stavu organismu. Při onemocněních s nízkým příjmem energie (anorexia nervosa nebo bulimia nervosa) je v těle sníženo množství tukové tkáně a je i nízké množství leptinu. Vzniká pak centrální amenorea, kdy hypothalamus produkuje nízké množství GnRh a hypofýza odpovídá sníženou produkcí FSH a LH. Při nedostatečném příjmu potravy je tedy plodnost ovlivňována centrálně z energetických důvodů.

Naopak obezita se v souvislosti s reprodukcí projevuje poněkud odlišně. V současné době trápí kolem 20 % žen a je zdrojem řady komplikací. Nejvíce jsou ohroženy pacientky s tzv. abdominální obezitou. U řady žen může obezita vyvolat poruchy ovulace až anovulaci. Mnohé obézní ženy sice otěhotní spontánně, ale během těhotenství se u nich objeví hypertenze nebo gestační diabetes. Porod je pak nejčastěji proveden císařským řezem, je u nich zvýšená také perinatální mortalita a morbidita.

Pochopení mechanismů, které ovlivňují energetický metabolismus, umožňuje cíleně pomáhat pacientkám s poruchou výživy a především u nich klást důraz na prevenci.

(nes)

Zdroje: ESHRE Capri Workshop Group. Human Reproduction Update. Nutrition and reproduction in women 2006;12(3):193–207.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#