#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pilotní studie: stres a úzkost v průběhu IVF cyklu

18. 7. 2013

Vliv stresu na reprodukci, obzvláště pak v průběhu léčby neplodnosti, je považován za důležitý faktor. Navzdory tomu bylo provedeno jen málo studií zaměřených na objektivní měření stresu a úzkosti v průběhu IVF cyklu.

Vliv stresu na reprodukci, obzvláště pak v průběhu léčby neplodnosti, je považován za důležitý faktor. Navzdory tomu bylo provedeno jen málo studií zaměřených na  objektivní měření stresu a úzkosti v průběhu IVF cyklu. Tato pilotní studie nejen testuje míru stresu, zároveň také porovnává jednotlivé výsledky mezi pacientkami, které podstupují první terapii, a pacientkami s opakovaným pokusem.

Použité metody

Do prospektivní kohortové studie bylo zahrnuto 44 pacientek podstupujících IVF. Pro 29 pacientek byla tato zkušenost první, 15 žen podstupovalo opakovaný cyklus. Pro hodnocení stresu a úzkosti byly použity 3 různé dotazníky, a to dotazník aktuální úzkosti a úzkostnosti (STAI – State-Trait Anxiety Inventory), dotazník pro zjištění stresu (PSS – Perceived Stress Scale) a vše bylo doplněno dotazníkem o vnímání vlastní schopnosti (ISES – Infertility Self-Efficacy Scale). Dotazníky byly v průběhu cyklu vyplňovány celkem třikrát, před ovariální stimulací (T1), jeden den před odběrem oocytů (T2) a 5–7 dní po přenosu embrya (T3).

Výsledky studie

Skóre STAI bylo značně zvýšené ve všech kontrolovaných bodech. Střední hodnoty STAI a PSS testů se v průběhu cyklu neměnily a zároveň nebyl rozdíl mezi pacientkami podstupujícími IVF poprvé, či opakovaně. ISES skóre se v průběhu cyklu snižovalo, s větším poklesem zaznamenaným u pacientek s opakovaným IVF. Z 36 žen, které dokončily cyklus, 15 dosáhlo klinického těhotenství. Při použití regresního modelu predikce těhotenství všechna skóre v T2 čase korelovala s následnými výsledky těhotenství. Ženy s nižším STAI a PSS skórem a vyšším ISES skórem v T2 měly vyšší úspěšnost následného otěhotnění.

Závěrem

Stres a úzkost zůstávají zvýšeny v průběhu celého cyklu IVF. Ženy s menší mírou stresu a úzkosti jeden den před odběrem vajíček měly vyšší úspěšnost dosažení těhotenství. Tyto výsledky zdůrazňují potřebu zaměřit se na modality, které ženám v průběhu IVF cyklu pomohou odbourat stres.

(boba)

Zdroj: Turner K., et al. Stress and Anxiety Scores in First and Repeat IVF Cycles: A Pilot Study. PLoS One. 2013 May 23; 8 (5): e63743.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#