#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Peristomická dermatitida

30. 8. 2010

Peristomická dermatitida často postihuje kůži v okolí vyústění stomie. Tyto komplikace ale mnohdy pacienti lékaři neohlašují a dermatitida zůstává neléčená i roky, přestože významně ovlivňuje zvládnutí chirurgického výkonu, následnou rekonvalescenci pacienta a také kvalitu života.

Tyto dermatitidy mohou být chemické, mechanické, iritační, bakteriální či imunologické etiologie nebo mohou být spojeny se základním onemocněním. Příkladem častých forem dermatitidy, které se objevují v okolí stomie, může být kontaktní iritace stolicí nebo močí, chronická papulomatózní dermatitida, mechanická dermatitida a alergická kontaktní dermatitida.

Jen v USA a Kanadě žije více než 1 milión pacientů s vyústěním střeva a ročně je v těchto dvou zemích nově zakládáno přibližně 100 000 stomií. Stomie mohou být dočasné nebo trvalé a jsou využívány při léčbě gastrointestinálních onemocnění, jako jsou kolorektální karcinom, Crohnova nemoc a syndrom dráždivého tračníku.

Přestože stomie pomáhají pacientům překonat závažné stavy, mohou se po jejich založení vyskytnout četné komplikace. Z těch je nejčastější právě peristomické podráždění kůže. Kůže má mírně kyselé pH (od 4,0 do 5,5) a moč i stolice jsou mírně alkalické, proto může jejich prosakování na kůži způsobit eroze.

Podle Nybeaka et al. se prevalence kožních komplikací u stomických pacientů pohybuje mezi 6 a 80 %. Více než třetina pacientů s kolostomií a více než dvě třetiny pacientů s urostomií jsou postiženy peristomální dermatitidou. Důvodem vyššího výskytu komplikací u urostomie je to, že moč je produkována kontinuálně a obsahuje vyšší koncentraci trávicích enzymů.

Prevence a terapie peristomické dermatitidy představuje velkou výzvu, protože některé topicky aplikované masti a krémy mohou být velmi mastné a aplikace těchto produktů ovlivňuje adhezi příslušenství stomie.

  • Jedním způsobem, jak se vyhnout tomuto problému, je topická aplikace steroidního krému pod okluzi hydrokoloidní membránou před umístěním stomického doplňku.
  • V jiné studii, konané pod vedením Lyona, byly na postižené oblasti aplikovány emulze obsahující 50% izopropylalkohol, který má antibakteriální vlastnosti.
  • Další metodou, jak zmírnit peristomickou iritaci kůže, je využití sukralfátového prášku, který poté, co je aplikován na kůži, působí jako fyzická bariéra.
Pro včasné rozpoznání jakýchkoliv komplikací, které se mohou vyskytnout, je zapotřebí důkladné pooperační sledování. Nezanedbatelná je edukace pacientů o typech dermatologických problémů, které se u stomie mohou běžně, ale i vzácněji vyskytovat. Důležitá je i spolupráce chirurgů, stomických sester a dermatologů, která by měla zajistit správnou péči o pacienta se stomií.

(hak)

Zdroj:

  1. Dermatitis 2010; 21 (3): 138–147.


Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#