#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pediatrická modifikace Montrealské klasifikace IBD: Pařížská klasifikace

2. 8. 2011

Crohnova nemoc (CD) a ulcerózní kolitida (UC) představují komplexní onemocnění s některými společnými a mnoha unikátními predisponujícími geny.

Crohnova nemoc (CD) a ulcerózní kolitida (UC) představují komplexní onemocnění s některými společnými a mnoha unikátními predisponujícími geny. Přesná fenotypová klasifikace je nezbytná k určení genotypovo-fenotypové korelace. Stávající, tzv. Montrealská klasifikace IBD má však několik slabých míst, týkajících se klasifikace nemoci u dětí. Jedná se zejména o dynamické rysy fenotypu pediatrických pacientů, jako např. změny v lokalizaci nemoci a jejím chování v průběhu času a také opoždění růstu, které nejsou v Montrealské klasifikaci dostatečně podchyceny.

Mezinárodní skupina expertů pro IBD v dětském věku se proto setkala v Paříži, kde vytvořila nová "evidence-based" doporučení vycházející z Montrealských kritérií s modifikací pro dětský věk. Cílem tak bylo usnadnit výzkum v oblasti IBD u pediatrických pacientů a stanovit jednotné standardy definování IBD fenotypu.

Nově vytvořená důležitá modifikace zahrnuje zohlednění věku v době stanovení diagnózy, které je klasifikováno jako A1a (0. až 10. rok života), A1b (10. až 17. rok života), A2 (17. až 40. rok života) a A3 (později než ve 40. roku života). Nová klasifikace dále rozlišuje postižení střeva nad distálním ileem na formu L4a (proximální ileum po Treitzovo ligamentum) a L4b (od Treitzova ligamenta po distální ileum). Umožňuje také klasifikovat obě formy nemoci, a to jak stenozující, tak i penetrující u toho samého pacienta (B2B3). Zohledněna je i přítomnost poruchy růstu v jakémkoliv čase (G1), a naopak také forma, kdy porucha růstu nebyla nikdy přítomna (G0). Navíc bylo přidáno označení E4 k popisu rozsahu postižení u ulcerózní kolitidy proximálně k hepatální flexuře a označení S1 pro anamnézu těžké formy kdykoliv v průběhu nemoci.

Tyto modifikace byly označeny jako tzv. Pařížská klasifikace. Vzhledem k tomu, že nová klasifikace vychází z původní montrealské předlohy, jsou experti přesvědčeni, že může být používána i u dospělých pacientů.

(mik)

Zdroj: Levine A., Griffiths A., Markowitz J., Wilson D. C., Turner D., Russell R. K., Fell J., Ruemmele F. M., Walters, T., Sherlock M., Dubinsky M. and Hyams J. S. Pediatric modification of the Montreal classification for inflammatory bowel disease: The Paris classification. Inflamm Bowel Dis, 17: 1314–1321; doi: 10.1002/ibd.21493



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#