#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Paradox ženské plodnosti: klesající plodnost u starších žen, ale také vyšší výskyt dizygotních dvojčat

14. 10. 2008

Pokročilý věk žen je spojen s klesající plodností vzhledem ke sníženému počtu a kvalitě oocytů. Ovšem ukazuje se, že u gravidních žen je asociován také s vyšším výskytem dizygotních dvojčat. Studie nizozemských vědců si dala za cíl prozkoumat tento zvláštní fenomén, který dosud nebyl jednoznačně vysvětlen.

Dizygotní gravidita vzniká při mnohočetném růstu folikulů a ovulaci dvou vajíček. Výzkumníci analyzovali u žen mladšího a staršího věku vývoj folikulů a korelaci hladin FSH s incidencí vícenásobného folikulárního růstu.

Do studie bylo zařazeno 507 žen ve věku 24 až 41 let. Všechny ženy podstoupily intrauterinní inseminaci (IUI) bez stimulovaného cyklu. Díky tomu mohlo být sledováno, jak se vyvíjejí folikuly v přirozeném ovariálním cyklu. Mnohočetný folikulární růst byl definován dvěma a více folikuly o velikosti více než 14 mm. Pacientky byly rozděleny do tří skupin podle věku (pod 30, 30–35, více než 35 let). Koncentrace FSH byly měřeny 3. den menstruačního cyklu u 281 žen.

Z celkového počtu se u 105 pacientek objevilo dva a více folikulů větších než 14 mm během jednoho nebo více cyklů. Průměrný věk těchto žen byl 36,1 roku. Naopak u 402 žen byl zaznamenán růst jediného folikulu, jejich průměrný věk byl 34,6 roku. Prevalence mnohočetného folikulárního růstu se zvyšovala s věkem (p <0,05).

Bazální hodnoty FSH se zvyšovaly s věkem. Celkově byly hladiny FSH vyšší ve skupině žen s mnohočetnými folikuly (10,3 ±8,7 IU/l SD) než u žen s jedním folikulem (7,7 ±6,2 IU/l SD). Ve věkových skupinách 30–34 let a 35–41 let byly hodnoty signifikantně vyšší u žen s mnohočetným folikulárním růstem.

Studie dokládá, že vyšší věk ženy je spojen s nárůstem prevalence mnohočetného folikulárního růstu v přirozeném cyklu. Navíc s tímto trendem jsou sdruženy zvýšené hodnoty FSH. Předpokládá se, že vystupňovaná sekrece FSH hypofýzou jako odpověď na negativní zpětnou vazbu může způsobovat mnohočetný folikulární růst.

(nes)

Zdroj: Beemsterboer SN, Homburg R. The paradox of declining fertility but increasing twinning rates with advancing maternal age. Human Reproduction 2006;21(6).



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#