#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pánevní endometrióza spojená s volnou tekutinou v peritoneální dutině snižuje úspěšnost otěhotnění po intrauterinní inseminaci

4. 3. 2014

Efekt volné tekutiny v peritoneální dutině u endometriózy byl v posledních letech poměrně podrobně studován. Většina studií zjistila, že volná tekutina je toxická pro embryo, může bránit zachycení vajíčka vejcovodem a může snižovat motilitu spermií a tak negativně ovlivňuje úspěšnost oplození.

Za použití metody retrospektivní „case-control“ studie bylo vybráno 272 neplodných žen s pánevní endometriózou. Zahrnuty byly ženy s prokázanou endometriózou dle UZ, jež podstoupily laparoskopickou intervenci. Ženy byly rozděleny do dvou skupin dle pozitivní detekce volné tekutiny na UZ. V průběhu operace byla zhodnocena volná tekutina v dutině břišní, její množství a zabarvení. Následné léčebné schéma obsahovalo kontrolovanou ovariální stimulaci s aplikací rekombinantního hCG při folikulu o průměru 18 mm. Po 36 hodinách byla provedena IUI. Pro průkaz těhotenství byla použita elevace beta-podjednotky hCG 16. den po IUI a ultrazvukem prokázaná srdeční akce plodu do 6. gestačního týdne.

Průměrné množství volné tekutiny u pacientek s pozitivním nálezem na UZ bylo 15,1 ml. Stejný parametr u žen s negativním UZ nálezem činil 8,5 ml. Ženy s větším množstvím volné tekutiny v dutině břišní měly signifikantně nižší úspěšnost těhotenství (17,2 %) než ženy s nižším množstvím volné tekutiny (31,3 %). Signifikantní rozdíly mezi těmito dvěma skupinami však nebyly nalezeny v dalších sledovaných parametrech, což zahrnovalo například věk ženy, délku neplodnosti, hladiny estradiolu a progesteronu či tloušťku endometria v den IUI.

Množství klinických těhotenství se signifikantně nelišilo mezi skupinami žen s načervenalou volnou tekutinou a tekutinou se žlutavým zabarvením. Ačkoliv u stadií endometriózy I–III znamenalo žluté zabarvení nepatrně lepší výsledky IUI než červené zabarvení.

Dle této studie má pánevní endometrióza s detekovatelnou volnou tekutinou v dutině břišní na UZ negativní efekt na následné těhotenství po intrauterinní inseminaci.

(boba)

Zdroj: Wu H. M., Tzeng C. R., Chen CH., et al. Pelvic endometriosis with peritoneal fluid reduces pregnancy rates in women undergoing intrauterine insemination. Taiwanese Journal of Obstetrics and Gynecology. 2013 Dec; 52 (4): 512–5.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#