#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ovariální autoantigeny spojené s nevysvětlenou neplodností a předčasným ovariálním selháním

1. 12. 2011

Až 50 % případů předčasného ovariálního selhání či neplodnosti může být spojeno s přítomností ovariálních protilátek (AOA). Nález AOA je spojen s nižší pregnancy rate u žen podrobujících se léčbě neplodnosti a současně definuje rizikové ženy, u kterých dochází k předčasnému selhání funkce vaječníků (POF) bez ohledu na hladiny reprodukčních hormonů.

Až 50 % případů předčasného ovariálního selhání či neplodnosti může být spojeno s přítomností ovariálních protilátek (AOA). Nález AOA je spojen s nižší pregnancy rate u žen podrobujících se léčbě neplodnosti a současně definuje rizikové ženy, u kterých dochází k předčasnému selhání funkce vaječníků (POF) bez ohledu na hladiny reprodukčních hormonů. Poněvadž ženy s AOA mají horší E2 odpověď na hormonální stimulaci, předpokládá se, že standardní léčba neplodnosti je u nich méně efektivní. Identifikace žen s AOA by mohla tedy vést alternativním strategiím léčby. V literatuře jsou popsány případy imunosupresní terapie, které ovlivnily POF s přítomností AOA. K ovlivnění ovariální autoimunity by přicházela v úvahu i antiB-buněčná terapie.

K vytipování žen, které by mohly profitovat z nových metod léčby, je nutné specifikovat specifické antigeny. K autoantigenům je řazena a-enoláza a heat shock protein 90 (HSP90), oba antigeny jsou však nalézány i u zdravých žen. Cílem autorů bylo najít vhodné autoantigeny spojené s AOA pomocí imunoproteomiky. Autoři vyvinuli immunoassay pro testování ovariálních protilátek, které užívají mikrozomální frakci ovarií, a vyšetřili séra 74 pacientek s neplodností, 19 pacientek s POF a 16 zdravých žen. Většina sér měla imunoreakci v oblasti 50–56 kilodaltonů.

Autoři identifikovali dva nové antigeny s nejčastější imunoreakcí u žen s nevysvětlenou neplodností a POF. První z nich byl protein s označením ALDH1A1 – cytosolová forma aldehyd-dehydrogenázy, která se nachází v epiteliálních buňkách. Aldehyd-dehydrogenázy jsou zavzaty do metabolismu retinoidů, které jsou nezbytné pro ženskou plodnost. Druhý nalezený antigen byl cytoplazmatický selenvázající protein1 (SBP 1), lokalizovaný zejména v epiteliálních buňkách povrchu ovaria. I když funkce SBP 1 ještě není zcela jasná, je známo, že selen je nezbytný pro funkci testes a jeho nedostatek ve folikulární tekutině je popisován u žen s neplodností.

Závěrem studie bylo konstatováno, že ALDH1A1 a SBP1 jsou specifické ovariální autoantigeny, spojené s neplodností a POF, a jejich přítomnost může poskytnout základ pro specifické testy k identifikaci pacientek s ovariální autoimunitou.

(moa)

Zdroj: Autoantigens in ovarian autoimmunity associated with unexplained infertility and premature ovarian silure. Fertility and Sterility. Vol. 94, No. 7, December 2010; doi: 10.1016/ j. fertnstert.2010.04.012.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#