#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Omega-3 mastné kyseliny remisi Crohnovy choroby neudrží

20. 8. 2008

Díky svým protizánětlivým účinkům se omega-3 mastné kyseliny v rámci léčby Crohnovy choroby používají jako podpora hojení postižené střevní sliznice, což má mimo jiné posílit remisi onemocnění a oddálit až znemožnit její relaps. Výsledky nových klinických studií však ukazují, že podávání omega-3 mastných kyselin relapsu nemoci nezabrání o nic lépe než placebo.

Díky svým protizánětlivým účinkům se omega-3 mastné kyseliny v rámci léčby Crohnovy choroby používají jako podpora hojení postižené střevní sliznice, což má mimo jiné posílit remisi onemocnění a oddálit až znemožnit její relaps. Toto použití podpořila malá italská studie publikovaná v New England Journal of Medicine v roce 1996, podle níž je užívání omega-3 mastných kyselin přínosné v prevenci relapsu onemocnění. Výsledky nových klinických studií však ukazují, že podávání omega-3 mastných kyselin relapsu nemoci nezabrání o nic lépe než placebo.

Vědci z University of Western Ontario (Kanada) uspořádali celkem dvě randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studie pacientů s Crohnovou chorobou, přičemž index aktivity onemocnění (CDAI) těchto pacientů byl nižší než 150. Studie EPIC-1 se zúčastnilo 363 pacientů, do studie EPIC-2 bylo zahrnuto 375 pacientů. Na studiích se podílelo nejen výzkumné centrum v Kanadě, ale také pracoviště v Evropě, Izraeli a v USA.

Účastníci studie dostávali buď placebo, nebo omega-3 mastné kyseliny v dávce 4 g/den až po dobu padesáti osmi týdnů. Žádnou další udržovací terapii neužívali. Cílem studií bylo sledovat nástup relapsu onemocnění, který byl definován jako CDAI skóre vyšší než 150 nebo vzestup CDAI o více než sedmdesát bodů oproti vstupnímu skóre.

Ve studii EPIC-1 došlo k relapsu onemocnění po roce léčby u 31,6 % pacientů užívajících omega-3 mastné kyseliny a u 35,7 % pacientů užívajících placebo (poměr rizika 0,82; 95 % interval spolehlivosti 0,51–1,19; p = 0,30). Ve studii EPIC-2 se relaps objevil u 47,8 % případů při léčbě omega-3 mastnými kyselinami a v 48,8 % při léčbě placebem (poměr rizika 0,90; 95 % interval spolehlivosti 0,67–1,21; p = 0,48).

Užívání omega-3 mastných kyselin se jako prevence relapsu Crohnovy choroby v uvedených studiích tedy ukázalo jako neúčinné. Nicméně alespoň jeden pozitivní vliv omega-3 mastných kyselin byl pozorován. Pacienti, kteří je užívali, měli významně nižší hladinu triglyceridů v krvi, což je přínosné v rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění.

Zdroj:

JAMA 2008;299[14]:1690–1697.

(zak)



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#