#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odkládání plánovaných chirurgických výkonů u pacientů s nespecifickými střevními záněty přináší podle britských vědců vysoké riziko úmrtí

18. 4. 2008

Vědci z Oxfordské univerzity a univerzity ve Swansea se věnovali ve svém tříletém výzkumu problematice resekčních operací u pacientů s nespecifickými střevními záněty (IBD).

Ve Velké Británii je postiženo idiopatickými střevními záněty přes čtvrt milionu lidí. Každoročně jsou u těchto pacientů provedeny přibližně dva tisíce totálních nebo parciálních kolektomií. Úmrtnost po plánových kolektomiích je dlouhodobě velmi nízká, zatímco odkládání chirurgického výkonu přináší pro pacienty vysoké riziko.

Britští lékaři se domnívají, že kritéria pro elektivní kolektomii nastavují práh tohoto výkonu příliš vysoko – mnoho pacientů, kterým by zákrok mohl prospět, na něj „nedosáhne“. Pro toto tvrzení ale prozatím neexistovaly žádné průkazné podklady.

Proto tým vědců shromažďoval data v nemocnicích v celé Británii a porovnával mortalitu u pacientů, kteří podstoupili urgentní kolektomii, s nemocnými, kteří podstoupili plánovanou kolektomii nebo byli hospitalizováni pro nespecifické střevní záněty a kolektomii nepodstoupili. Do studie bylo zařazeno 23 464 pacientů, kteří byli z důvodu IBD hospitalizováni déle než tři dny. Celkem 5480 z nich podstoupilo kolektomii. Byla zjišťována relevantní úmrtí do tří let po hospitalizaci.

Z hlediska dlouhodobého přežití byly výsledky podstatně lepší u pacientů, kteří podstoupili plánovanou kolektomii, než u těch, u kterých byla provedena urgentní kolektomie nebo nebyl proveden žádný chirurgický výkon. U urgentní kolektomie bylo také zvýšeno riziko úmrtí bezprostředně po výkonu. Po třech letech ale bylo riziko úmrtí u těch, kteří se chirurgickému výkonu nepodrobili, téměř stejně vysoké jako u pacientů po urgentní kolektomii. Riziko úmrtí u pacientů po plánované kolektomii se však téměř blížilo riziku v populaci.

Proto autoři tvrdí, že práh pro kolektomii je v Británii nastaven příliš vysoko a věří, že další výzkum pomůže zlepšit kritéria a optimalizovat načasování chirurgického výkonu u pacientů, u kterých se zánětlivé onemocnění nedaří udržet pod kontrolou konzervativními metodami.

Zdroj: British Medical Journal
Colectomy Treshold for Colitis Patients Too High in the U.K.

(hak)



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#