#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nový koncept kontinentní ileostomie: T-pouch

24. 5. 2009

První kontinentní ileostomie byla popsána Kockem již v r.1969. Jednalo se o vysokoobjemový, nízkotlaký rezervoár s vchlípeným segmentem střeva, který plnil funkci chlopně. Tato metoda umožňovala pacientům vyprázdnění rezervoáru jednoduchým zavedením katétru. Přestože Kockova kontinentní ileostomie je všeobecně akceptována, 15–40 % jedinců vyžaduje chirurgickou revizi.

První kontinentní ileostomie byla popsána Kockem již v r.1969. Jednalo se o vysokoobjemový, nízkotlaký rezervoár s vchlípeným segmentem střeva, který plnil funkci chlopně. Tato metoda umožňovala pacientům vyprázdnění rezervoáru jednoduchým zavedením katétru. Přestože Kockova kontinentní ileostomie je všeobecně akceptována, 15–40 % jedinců vyžaduje chirurgickou revizi. Mezi nejčastější komplikace ileostomie dle Kocka se řadí insuficience chlopně a obtížná intubace. V urologii byl přijat modifikovaný Kockův pouch s cílem kontinentní diverze moči, ovšem i zde docházelo ke strikturám chlopně na podkladě ischemie a k formování konkrementů kolem exponovaných staplerových svorek.

Cílem provedené studie bylo vytvoření kontinentní ileostomie bez nutnosti vytvoření chlopně vchlípením segmentu střeva. Dalším požadavkem bylo zachování krevního zásobení v oblasti chlopně. Tomuto účelu odpovídá nejlépe nový koncept T-pouche, osvědčeného a vyvinutého urology v roce 1998. Studie se zúčastnilo 6 pacientů po proktokolektomii, jež byla provedena buď pro ulcerózní kolitidu, nebo pro familiární adenomatózní polypózu.

Konstrukce T-pouche sestává z izolace terminální části tenkého střeva i s cévním zásobením. Chlopňový mechanismus je pak vytvořen tím, že tento izolovaný segment je vložen mezi dvě kličky střeva adaptované tak, že tyto kličky vytvoří serózní tunel, jímž střevo prochází. Tyto dvě kličky střeva představují současně vlastní pouch.

Ačkoli dlouhodobé výsledky ještě nejsou k dispozici, lze konstatovat, že nový koncept vytvoření T-pouche jako rezervoáru stolice pro kontinentní ileostomii se jeví jako velmi nadějný a znamená značné zlepšení ve srovnání s tradičním pouchem dle Kocka.

Zdroj:

  • Kaiser A. M., Stein J. P., Beart R. W. Jr. T-pouch: a new valve design for a continent ileostomy. Dis Colon Rectum 2002; 45: 411–415.
(jos)


Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#