#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové zobrazení implantace embrya

12. 11. 2007

Zvýšit šance na těhotenství se podařilo vědcům z Americké společnosti pro reprodukční medicínu (ASRM – American Society of Reproductive Medicine) pomocí metody 3D/4D zobrazení implantace embrya. Klíčovým faktorem pro úspěch IVF je podle odborníků optimální poloha embrya v děloze.

Zvýšit šance na těhotenství se podařilo vědcům z Americké společnosti pro reprodukční medicínu (ASRM – American Society of Reproductive Medicine) pomocí metody 3D/4D zobrazení implantace embrya. Klíčovým faktorem pro úspěch IVF je podle odborníků optimální poloha embrya v děloze. Tím správným cílem se stalo místo, kde se virtuálně protnou vejcovody, pokud se prodlouží ve své délce.

Toto místo si vědci označili jako bod s největším implantačním potenciálem (MIP). Jde o oblast, kde se embryo implantuje během spontánního těhotenství. Nachází se v anteriorním nebo posteriorním segmentu dělohy blízko trajektorie obou vejcovodů, kde je nejsilnější vrstva endometria, která je navíc nejlépe cévně zásobena.

Přesnost v umístění embrya se stala kritickým faktorem především v souvislosti se současnými trendy, kdy se preferují snahy minimalizovat mnohočetná těhotenství a snižuje se množství implantovaných embryí.

Výsledky byly velice uspokojivé, neboť se zvýšilo množství gravidit u žen starších 38 let na 40,34 %, což bylo o 10,04 % více než dosavadními postupy. Navíc se při tomto druhu výkonu začala užívat nová technika 3D/4D zobrazování implantace embrya. Dosud užívaný 2D ultrazvuk nedovoloval zobrazovat celou děložní dutinu tak přesně. To přinášelo komplikace zvláště u pacientek s abnormálně konfigurovanou dělohou, například typu uterus bicornis.

Bod MIP se liší u každé pacientky a závisí na tvaru dělohy. Individuálně provedené 3D/4D zobrazení umožní účinný transfer a zvyšuje šance na otěhotnění. V této projekci se zavede katétr přesně na místo MIP bodu a pomocí 4D zobrazení se v reálném čase uvolní embryo.

Lékaři upozorňují, že ačkoliv tato metoda výrazně zvyšuje úspěšnost IVF, existuje ještě řada faktorů, které lze ovlivnit ve prospěch pacientky. Důraz je kladen hlavně na kvalitu embrya, strukturu endometria a techniku transferu.

(nes)



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#