#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové pohledy na etiologii zánětlivých střevních onemocnění

2. 4. 2012

Mezi nejčastější chronická zánětlivá onemocnění (IBD, inflammatory bowel disease) patří ulcerózní kolitida a Crohnova choroba. Procento nově nemocných v posledních letech narůstá a lze předpokládat, že tento nepříznivý trend bude nadále pokračovat.

Mezi nejčastější chronická zánětlivá onemocnění (IBD, inflammatory bowel disease) patří ulcerózní kolitida a Crohnova choroba. Procento nově nemocných v posledních letech narůstá a lze předpokládat, že tento nepříznivý trend bude nadále pokračovat. Otázkou je, proč k tomu dochází.

Jednoznačný spouštěcí mechanismus těchto dvou nemocí nebyl dosud identifikován. Nicméně je známo, že kouření, stres a špatná životospráva vzplanutí chorob podporují (např. E3N prospektivní studie). Existují studie i o autoimunním procesu – o intraluminální imunitní odpovědi na antigen, např. bílkovinu kravského mléka.

Spousta vědeckých týmů se také zabývá genetickým podkladem nemoci, neboť je statisticky prokázán vyšší výskyt IBD u příbuzných první linie (riziko je 5–20násobně zvýšené v rodinách s IBD). Byly prokázány desítky genů a intracelulárních signálních molekul, jež se podílejí na regulaci slizniční bariéry střeva a rozvoji IBD.

Nově vyšla studie z Statens Serum Institutu v Kodani, kde zjistili, že ženy, které mají endometriózu, mají i dvojnásobné riziko vzniku zánětlivých střevních onemocnění. Ve studii bylo 37 000 žen, které byly s diagnózou endometriózy hospitalizované. Pokud byla diagnóza potvrzena operační cestou (histologicky), pak tato asociace byla dokonce vyšší. Proč tomu tak je, lze vysvětlit dvěma teoriemi – buď je zde zatím blíže nezjištěná imunologická souvislost mezi nemocemi (IBD, endometrióza), nebo se jedná o dopady léčby endometriózy a perorální antikoncepce.

Přestože etiologie nemocí nebyla dosud plně objasněna, předpokládáme, že se jedná o souhru více faktorů – genetických, imunologických a vnějšího prostředí.

(jakr)

Zdroj: Rowe W. A., Katz J. Inflammatory Bowel Disease. – Jess T., Frisch M., et al. Increased risk of inflammatory bowel disease in women with endometriosis: a nationwide Danish cohort study. Gut. Publikováno on-line; doi: 10.1136/gutjnl-2011-301095



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#