#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nízkotučná dieta má vliv na vznik anovulační infertility

13. 9. 2007

Podle výzkumu vědců z bostonské univerzity lze nalézt spojitost mezi nízkotučnou dietou a zvýšeným rizikem anovulační infertility.

Studie se zúčastnilo 18 555 žen ve věku mezi 24 a 42 lety. Tyto ženy se v průběhu výzkumu o početí snažily nebo u nich těhotenství proběhlo. V intervalu dvou let vyplňovaly dotazník s otázkami týkajícími se jejich plodnosti a také toho, jaké mléčné produkty konzumují. Během osmi let se anovulační infertilita objevila u 438 původně zdravých žen.

U žen, které jedly nízkotučné mléčné výrobky častěji než dvakrát denně, bylo riziko, že se u nich objeví anovulační infertilita, ve srovnání se ženami, které se nízkotučným produktům vyhýbaly, třikrát vyšší (85%).

Podle doktora Jorge Chavarra, autora studie, je objasnění vztahu mléčných výrobků a anovulační infertility podstatné, neboť většina dietetických doporučení radí přijímat nízkotučné mléko a výrobky z něj. Pro ženy, kterým se nedaří otěhotnět, je však daleko prospěšnější konzumovat plnotučné mléko, jogurty a zmrzlinu.

Předchozí studie se snažily prokázat nepříznivý vliv laktózy na ovulaci, studie doktora Chavarra však mezi příjmem laktózy a infertilitou neprokázala žádnou souvislost. Problém, proč nízkotučné výrobky jsou pro vznik neplodnosti rizikovější než plnotučné, je zřejmě ukryt v látkách rozpustných v tucích, o které je nízkotučné mléko ochuzeno.

Zdroj: European Society of Human Reproduction and Embryology



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#