#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Negativní energetická bilance souvisí s lidskou infertilitou – nové poznatky o MCH systému

9. 10. 2009

Vazba mezi energetickým příjmem a reprodukcí je kritickým okamžikem pro přežívání všech živočišných druhů včetně člověka.

Vazba mezi energetickým příjmem a reprodukcí je kritickým okamžikem pro přežívání všech živočišných druhů včetně člověka. Na energii náročné reprodukční pochody jsou přerušeny v okamžiku negativní energetické bilance. Vědci z americké Yaleovy univerzity představili nové poznatky, které poodhalují, jak spolu souvisí hladovění, negativní energetická bilance a lidská infertilita.

Už dříve vědci objevili, že omezení příjmu energie u zvířat sice zvyšuje délku života, ale snižuje také jejich fertilitu. Novinkou je, že hladovění a restrikce potravy, které se podílí na snížení fertility, ovlivňují také systém hypotalamického MCH (melanin-concentrating hormone). Tento systém je při hladovění upregulován a dochází kvůli jeho aktivitě k poklesu výdeje energie. MCH také stimuluje k příjmu potravy. Ke zkoumání vědcům posloužily MCH knock-outované myši, které byly hubené, měly vyšší metabolický obrat, ale zůstaly fertilní.

Ačkoliv má MCH zásadní klinické důsledky, dosud chyběly studie, které by prokázaly postsynaptický efekt MCH na neurony CNS. V nové studii prokázali vědci za použití metody patch-clamp silný inhibiční efekt MCH na určitou populaci neuronů (septální vGluT2-GnRH neurony), která ovlivňuje pubertu a fertilitu. MCH brání aktivaci klíčové molekuly, která se označuje jako kisspeptin. Kisspeptin je spouštěčem puberty, aktivuje septální vGluT2-GnRH neurony a v dospělosti se podílí na udržování fertility.

Mozkové neurony, které produkují MCH, jsou po dlouhou dobu zcela utlumeny. Avšak v okamžiku, kdy dojde k negativní energetické bilanci, jsou MCH produkující neurony aktivovány a dochází k vypnutí reprodukčních procesů. Hlad nebo excesivní cvičení aktivují MCH systém a opožďují nástup puberty zablokováním kisspeptinu.

MCH také moduluje spánek, drogovou závislost, chování a náladu. V současnosti se pracuje na využití antagonistů MCH receptoru jako antiobezitik a antidepresiv.

(nes)

Zdroj: Melanin-concentrating hormone directly inhibits GnRH neurons and blocks kisspeptin activation, linking energy balance to reproduction, Published online before print September 21, 2009, PNAS.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#