#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nakolik přispívá užívání NSAID či antibiotik, systémová nebo gastrointestinální infekce a stres k relapsu IBD?

22. 11. 2009

Nesteroidní antiflogistika (NSAID), antibiotika, systémová nebo gastrointestinální infekce či stres bývají řazeny mezi faktory potenciálně přispívající ke spuštění relapsu idiopatických střevních zánětů.

Protože mechanismus spuštění aktivity IBD není zcela jasný a hypoteticky přichází v úvahu více faktorů, zůstává propojení výše zmíněných okolností s exacerbací střevních zánětů nejasné. V přehledu publikovaném v časopise American Journal of Gastroenterology byly analyzovány dostupné studie, které se věnovaly výzkumu těchto vztahů.

Antibiotika, klostridiová kolitida a relaps IBD

K dispozici je sice dostatek materiálů, které se věnovaly vztahu relapsu a užívání NSAID, avšak velmi málo studií, které by prokazovaly, že se vzplanutím IBD je spojena i antibiotická léčba. Důležitým mezičlánkem v souvislosti mezi užíváním antibiotik a vzplanutím střevních zánětů jsou ale podle všeho infekce způsobené Clostridiem difficile. Není ale zcela jasné, zda klostridiová pseudomembranózní kolitida, častá komplikace podávání antibiotik, působí u pacientů s IBD pouze symptomy podobné relapsu nespecifických střevních zánětů, nebo zda opravdu spouští i relaps onemocnění, který přetrvává i po vyléčení infekce.

O tom, že by další systémové infekce mohly být stimulem spouštějícím aktivitu IBD, je v odborné literatuře pouze nepatrné množství zmínek.

Stres jako spouštěč relapsu?

Přestože je k dispozici dostatek důkazů o souvislosti mezi stresem a znovuvzplanutím, méně už se ví o spojení jednotlivých stresových událostí v životě a relapsy. Řada odborných zdrojů je navíc limitována chybějícími kontrolními skupinami a nedostatečným určením intenzity popsaných vlivů (NSAID, antibiotika, výskyt infekce a hladiny stresu).

Pro následné posouzení, nakolik mohou výše zmíněné vlivy přispívat k exacerbaci onemocnění, je třeba dalších studií s prospektivním přístupem. Klinický dopad výše zmíněných předpokladů je diskutován.

(hak)

Zdroj:

  • Singh S.; Graff L. A.; Bernstein C. N.: Do NSAIDs, antibiotics, infections, or stress trigger flares in IBD?,
    Am J Gastroenterol. 2009; 104 (5): 1298–313; quiz 1314 (ISSN: 1572-0241)


Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#