#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Možnosti zhodnocení ovariální rezervy pacientek v cyklech IVF

12. 12. 2010

V současné době se zvyšuje počet žen ve věku nad 40 let, které vyjadřují přání mít dítě. V Evropě stoupl počet žen využívajících metody asistované reprodukce na 15,4 % pro metodu IVF (in vitro fertilizaci) a na 13 % pro ISCI (intracytoplazmatickou injekci spermie). Pro plánování IVF/ISCI cyklu je důležité mít na paměti, že se u řady žen v této věkové kategorii jedná o primární sterilitu. Procento úspěšnosti IVF/ISCI cyklů se pohybuje mezi 7,7 a 1,9 % pro ženy mezi 42. až 44. rokem života.

Pro úspěšné plánování IVF/ISCI cyklu je vhodné zhodnocení tzv. ovariální rezervy (OR), definované jako množství vajíček získaných po ovariální hyperstimulaci pomocí punkce folikulů. Jako normální ovariální rezerva je označován vývoj 8 až 10 folikulů po stimulaci gonadotropiny a získání odpovídajícího množství zdravých oocytů dostatečné kvality. Mezi prognostické faktory OR kromě chronologického věku patří bazální hladina FSH, která je zpětně ovlivňována estradiolem a inhibinem. Při nízké folikulogenezi dochází ke zvýšení FSH. Hodnota FSH, jehož prahové množství je udáváno mezi 10,8 a 17 IU, je při kontrole ve 3. dni významná pro předpověď počtu zralých folikulů. Byla nalezena souvislost mezi stoupající hodnotou FSH a počtem aneuploidií u embryí.

Hladina antimülleriánského hormonu (AMH), který je produkován buňkami granulózy v ovariích, má úzkou korelaci s počtem antrálních folikulů, a představuje tak informaci o kvantitativní části ovariální rezervy. S přibývajícím věkem hladina AMH klesá.

Inhibin-A a inhibin-B jsou glykoproteiny, tvořené buňkami granulózy v ovariích. Mají tlumicí účinek na sekreci FSH a jejich plazmatická hladina odráží funkci vaječníků. Bazální hladina inhibinu B je spojena s počtem zrajících folikulů v IVF cyklu a sérové koncentrace vyšší než 45 pg/ml byly v některých studiích spojeny s vyšším počtem otěhotnění v ISCI/IVF cyklech.

Antrální folikuly (definovány průměrem <10 mm) ubývají s věkem pacientky, a zejména v případě folikulů o velikosti 2 až 6 mm odrážejí dostatečně OR pacientky. Jejich počet má předpovědní hodnotu pro úspěšnost ovariální stimulace.

Malý objem ovarií, hodnocený ultrasonograficky, je dáván do spojitosti s vyšším počtem selhání IVF (hraniční velikost ovarií je stanovena na 3 cm3.

Pro poradenství párů během cyklů IVF představuje kombinace výše uvedených parametrů dostatečnou informaci o předpokládaných počtech oocytů a jejich kvalitativních vlastnostech po provedené ovariální stimulaci.

(moa)

Zdroj: Beurteilungsmöglichkeiten der ovariellen Reserve. Journal für Gynäkologische Endokrinologie 2010;4(3, Ausgabe für Österreich):14–19.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#