#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba Crohnovy choroby pomocí infliximabu u dospělých

15. 11. 2009

Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění, které lze léčit mnoha léčebnými postupy. Mezi základní pilíře léčby těchto zánětů patří v ČR podávání mesalazinu, začíná se objevovat i kombinace mesalazin–infliximab. A právě léčbu pomocí infliximabu shrnuli italští vědci z Římské univerzity ve své práci publikované v odborném medicínském časopise Biologics: Targets & Therapy.

Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění, které lze léčit mnoha léčebnými postupy. Mezi základní pilíře léčby těchto zánětů patří v ČR podávání mesalazinu, začíná se objevovat i kombinace mesalazin–infliximab. A právě léčbu pomocí infliximabu shrnuli italští vědci z Římské univerzity ve své práci publikované v odborném medicínském časopise Biologics: Targets & Therapy.

Charakteristika infliximabu

Infliximab je chimerická monoklonální protilátka, která se používá k léčbě řady autoimunitních onemocnění organismu. Váže na sebe tumor nekrotizující faktor (TNF-α) a zabraňuje tak procesům, které jsou jeho účinky podmíněné, tj. blokuje především zánětlivou reakci. V České republice je tento lék, používaný mimo léčbu Crohnova choroby i k léčbě revmatoidní artritidy, ankylozující spondylitidy, psoriatické artritidy a psoriázy, dostupný už více než deset let.

Infliximab a Crohnova choroba

Crohnova choroba je zánětlivé idiopatické střevní onemocnění, které neléčené může vést k fibrotizaci střeva a k vývoji celkových transmurálních komplikací. V patogenezi onemocnění hraje poměrně zásadní roli tumor nekrotizující faktor α (TNF-α).

Aktuální klinické pokyny doporučují, aby pacienti s mírnou až středně aktivní Crohnovou chorobou byli zpočátku léčeni kortikosteroidy. Ačkoliv je tento postup v navození remise u některých pacientů účinný, při dlouhodobém používání může vykazovat poměrně závažné nežádoucí účinky.

Kombinace mesalazinu a Iifliximabu

Lékem volby je v současnosti podávání mesalazinu, podle nedávných souhrnných studií by mohl být doplněn, nebo dokonce nahrazen právě infliximabem, který je velmi účinný k navození remise této choroby. Infliximab se totiž podle publikovaných studií, které hodnotily jeho účinnost pro udržení remise, jeví jako velmi vhodný lék. Navíc pomáhá k hojení píštělí.

Podávání infliximabu je sice spojeno s tvorbou protilátek proti tomuto léku, což může vést k reakci na infuzi a kratšímu trvání odpovědi, ale při porovnání epizodického a plánovaného podávání se ukázalo, že kontinuální podávání vede ke snížení imunogenicity, a dosahuje tak lepší účinnosti a tolerance.

Ideální doba pro podání infliximabu je dle provedených studií co nejdříve po stanovení diagnózy, přesto tento postup zatím do závazných guidelines nepronikl. Čím dříve je totiž infliximab pacientovi podán, tím je účinnější. Včasné podání navíc dokáže udržet onemocnění v dlouhotrvající klinické a slizniční remisi.

(kam)

Zdroj:

  • Caviglia R. et al.: Maintenance treatment with infliximab for the management of Crohn's disease in adults. Biologics. 2009; 3: 39–49. Epub 2009 Jul 13.


Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#