#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kouření a varikokéla – kombinace zhoršující morfologii a motilitu spermií

4. 2. 2010

Kouření u mužů trpících varikokélou zhoršuje motilitu a morfologii spermií. Dospěli k tomu lékaři z italské univerzity. Jejich studie naznačuje negativní synergický účinek kouření a varikokély.

Hlavní zprávou současného výzkumu by mělo být začlenění a realizace efektivních kroků směřujících k tomu, aby muži kouřit přestali. To by vedlo nejen ke zlepšení jejich celkového zdraví, ale také schopnosti oplodnění.

Doktorka Elena Moretti a její kolegové se zabývali tím, zda kouření zvyšuje negativní efekty varikokély na funkci a morfologii spermií. Do studie bylo zahrnuto 121 kuřáků a 158 nekuřáků s varikokélou. Progresivní motilita spermií byla v porovnání s normálními hodnotami udávanými WHO nižší u obou skupin mužů. Signifikantní rozdíl mezi kuřáky a nekuřáky zaznamenán nebyl. Procento nezralosti, nekrózy a apoptózy spermií byly rovněž signifikantně nižší než referenční hodnoty u mužů s varikokélou. Tyto hodnoty se ale nijak zvlášť významně nelišily u kuřáků a nekuřáků.

Pokud ovšem byli kuřáci rozděleni do skupin podle počtu denně vykouřených cigaret, koncentrace spermií, jejich progresivní motilita, nezralost, apoptóza a nekróza se signifikantně zhoršily u těžkých a středně těžkých kuřáků než u kuřáků mírných.

Nejdůležitější bude přesvědčit muže k tomu, aby kouření zanechali, a to co nejdříve je to možné. Je totiž udáváno, že snížená plodnost asociovaná s kouřením může být z velké části obnovena během jednoho roku poté, co muži kouřit přestanou.

Studie dokazující negativní vztah mezi kouřením a varikokélou, ve které se popisují změny spermií, je prvním krokem, který byl podniknut k objevení rozhodujících činitelů v poškození spermií. Dalším zájmem by mělo být objevení ostatních domnělých mechanismů poškození vznikajících při kouření u mužů trpících varikokélou.

Zdroj: Urology 2009; 74: 794–800

(skl)



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#