#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Je přítomnost leidenské mutace příčinou selhání IVF cyklů?

20. 2. 2010

Řada žen, které podstoupily IVF, neotěhotněla ani přes transfer morfologicky normálních embryí. Udává se, že 80 až 90 % IVF cyklů rezultuje v embryotransfer, ale pouze 30 až 40 % z nich skončí graviditou.

Řada žen, které podstoupily IVF, neotěhotněla ani přes transfer morfologicky normálních embryí. Udává se, že 80 až 90 % IVF cyklů rezultuje v embryotransfer, ale pouze 30 až 40 % z nich skončí graviditou. Jedním z důvodů selhání je porucha implantace na základě trombofilního stavu matky. Mezi nejčastější trombofilie patří mutace faktoru V Leiden. Trombofilní stavy zvyšují riziko abortu v prvním a druhém trimestru na základě trombóz v placentárním řečišti.

Autoři z Univerzity v Pensylvánii se ve své prospektivní studii zaměřili na průkaz faktu, zda přítomnost leidenské mutace je obecně spjata se selháním IVF cyklů v populaci s poruchami plodnosti. Ženy se podrobily vyšetření DNA na přítomnost leidenské mutace pomocí metody PCR před zahájením kontrolované stimulace gonadotropiny dle standardních protokolů.

Primárně bylo hodnoceno selhání IVF cyklu, definované jako negativní výsledek těhotenského testu 14 dní po embryotransferu. Sekundárně byl hodnocen implantační poměr, počet klinických gravidit, poměr spontánních abortů a živě narozených dětí. Ze 405 žen bylo prvních 182 osob testováno na přítomnost leidenské mutace, pouze 3 subjekty (1,6 %) byly hodnoceny jako nosičky a všechny otěhotněly ve srovnání s 50 % žen, které nosičkami nebyly.

Protože cílem autorů bylo zjistit, zda by byl všeobecný screening na leidenskou mutaci u populace se sníženou plodností smysluplný, bylo na základě nízké prevalence mutace a předběžné pozitivní silné asociace s těhotenstvím konstatováno, že všeobecný screening by nebyl užitečný, a nebylo přistoupeno k vyšetření původně zamýšleného celého studijního vzorku IVF populace.

Autoři dále srovnávali své výsledky s předchozími podobně zaměřenými pracemi (Gopel et al.), které sice udávaly vyšší incidenci zmíněné mutace, ale také neprokázaly její spojitost se selháním cyklů; rovněž počet neúspěšných embryotransferů byl nižší u nosiček mutace.

Tato zjištění vedla autory studie k závěru, že celoplošný screening leidenské mutace u populace se sníženou plodností není opodstatněný, zvyšuje zbytečně náklady a způsobuje zvýšení anxiety pacientek při pozitivním výsledku testu.

(moa)

Zdroj: Is factor V Leiden mutation a cause of in vitro fertilization failure?, Fertil Steril 2009; 92: 1256–9.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#