#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Je cytomegalovirová infekce příčinou neplodnosti?

25. 11. 2009

Cílem popisované studie bylo zjistit přítomnost cytomegalovirové (CMV) infekce u partnera či partnerky z páru sledovaného pro sníženou schopnost početí a dále analyzovat vztah infekce CMV s klinicky relevantními parametry ženské či mužské neplodnosti.

Je známo, že virus CMV může přímo ovlivňovat spermatogenezi nebo způsobovat zánětlivé změny ve složení genitálních sekretů s dopadem na interakci mezi spermií a cervikálním hlenem a následný pohyb spermií. Cytokiny, které indukuje virový zánět, mohou vyvolat imunitní odpověď s tvorbou protilátek proti spermiím a následnou imunologickou infertilitu. Infekce vyvolané CMV, podobně jako ostatní herpetické viry, mohou zvýšit riziko získání jiných genitálních infekcí a sexuálně přenosných chorob včetně HIV.

V rámci prospektivní randomizované studie byl u účastníků po odebrání podrobné anamnézy proveden průkaz cytomegaloviru metodou PCR ve spermatu či endocervikálním materiálu, ve stejný den byly vyšetřeny CMV protilátky typu IgG a IgM v séru, u mužů byl zhodnocen spermiogram včetně funkční kapacity. Dále byla zjišťována přítomnost protilátek proti spermiím a počet leukocytů v seminální tekutině. U žen byl hodnocen cervikální faktor. U obou partnerů byla odebrána bakteriologická vyšetření a provedena detailní klinická vyšetření.

Z výsledků vyplynulo, že přítomnost CMV u mužů neovlivnila signifikantně kvalitu spermatu (včetně funkční kapacity), přítomnost lokálních antispermatických protilátek ani počet seminálních leukocytů. Detekce CMV ve spermatu mužů nebyla spojena s přítomností CMV v endocervikálním materiálu získaného od jejich partnerek. CMV přítomný v endocervikálním materiálu u žen nezpůsobil sníženou kvalitu cervikálního sekretu. Nebyla prokázána souvislost s výskytem CMV a jinými mikroorganizmy genitálního ústrojí. Sérologické vyšetření CMV protilátek ve třídách IgG a IgM nekorelovalo s přítomností CMV ve spermatu či v oblasti cervixu.

Nález cytomegaloviru v genitálním traktu u párů s poruchou plodnosti je značný, ale z výsledků studie nebylo možno usuzovat, že sexuální přenos je častý způsob přenosu infekce CMV a že tato infekce je signifikantní příčinou neplodnosti.

(moa)

Zdroj:
Cytomegalovirus (CMV) infection - related to male and/or female infertility factors?
Waltraud Eggert-Kruse, M.D., a Mirjam Reuland et al.: Fertility and Sterility Vol. 91, No. 1, January 2009



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#