#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

IVF a riziko předčasného porodu

30. 11. 2010

Předčasný porod je jedním z nejdůležitějších rizikových faktorů novorozenecké mortality a morbidity. Navíc ovlivňuje i nemocnost v dalším průběhu dětského věku. Léčba in vitro fertilizací (IVF) je spojena s vyšším výskytem prematurit, a to i v případech jednočetných těhotenství.

Předčasný porod je jedním z nejdůležitějších rizikových faktorů novorozenecké mortality a morbidity. Navíc ovlivňuje i nemocnost v dalším průběhu dětského věku. Léčba in vitro fertilizací (IVF) je spojena s vyšším výskytem prematurit, a to i v případech jednočetných těhotenství. Vysvětlením tohoto jevu může být hormonální stimulace žen, mechanická manipulace s embryi a také fakt, že více než jedno z deseti jednočetných těhotenství bylo původně vícečetné (syndrom mizejícího dvojčete).

Studie dánských autorů se proto zabývala stanovením rizik předčasných porodů, porodů novorozenců s nízkou porodní hmotností a hospitalizací dětí na jednotkách neonatální intenzivní péče (NIP) z těhotenství vzniklých po IVF, po IVF/ISCI (intracytoplasmic sperm injection), po non-IVF asistovaných reprodukčních metodách a z gravidit žen s poruchou plodnosti, které počaly spontánně po 12 měsících (subfertilní ženy). Kontrolní skupinu tvořily děti matek, které počaly spontánně v době kratší než 12 měsíců (fertilní ženy).

Při statistickém zpracování údajů bylo nalezeno signifikantně zvýšené riziko předčasného porodu u žen, které počaly po IVF/ISCI ve srovnání s fertilními ženami. U žen, které otěhotněly po non-IVF asistovaných metodách nebo u subfertilních žen však nebylo riziko předčasného porodu ve srovnání s fertilními ženami signifikantně odlišné. Nebyla také nalezena asociace mezi IVF/ISCI metodou a rizikem nízké porodní hmotnosti dětí či rizikem přijetí na NIP.

Při hledání vysvětlení byly u žen podrobně zkoumány i přidružené faktory. Subfertilní ženy a ženy gravidní po IVF byly starší, měly větší body mass index, nižší vzdělání. Subfertilní ženy měly navíc větší příjem alkoholu, nikotinu a kávy během gravidity.

Autoři na závěr konstatovali, že vyšší riziko předčasných porodů po IVF/ISCI metodách je spojeno i s dalšími ještě nevyjasněnými charakteristikami párů, podstupujících tuto metodu.

(moa)

Zdroj: Wisborg K, Ingerslev HJ, Henriksen TB. In vitro fertilization and preterm delivery, low birth weight, and admission to the neonatal intensive care unit: a prospective follow-up study. Fertil Steril 2010;94(6):2102-2106.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#