#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Inovativní metoda cerkláže v prevenci předčasného porodu – kazuistika

30. 9. 2008

Pětatřicetiletá žena, sekundigravida, byla ve 24. týdnu gravidity vyšetřena pro mírné bolesti břicha a vaginální výtok.

Gynekologické vyšetření v zrcadlech odhalilo kompletně spotřebované hrdlo a dilataci cervikálního kanálu v rozsahu 2–3 cm s prolapsem vaku blan. Při ošetření byl do horní části vaginy zaveden tampon s dezinfekčním prostředkem a pacientka byla odeslána na specializované pracoviště.

První gravidita byla zcela fyziologická. Pro další graviditu byla pacientka zařazena do programu IVF a po třetím cyklu došlo k těhotenství. Kvůli pozitivnímu screeningovému testu v 16. týdnu gestace byla o týden později provedena amniocentéza. Vyšetření karyotypu vyloučilo morbus Down s výsledkem 46, XX. Pozitivní bylo také mikrobiologické vyšetření na streptokok skupiny G (GBS), proto byl ženě v 16. a 20. týdnu aplikován klindamycin vaginální krém.

První den hospitalizace byly podány cefazolim, magnezium sulfát, petidin a dexametazon. Po šestnácti hodinách byla založena cerkláž, ke které byla připojena polypropylenová síťka. Po zákroku byl pacientce doporučen relativní klid na lůžku. Opakovaně byly kontrolovány CRP a výtěry z pochvy. Do 32. týdne gravidity byl třikrát týdně prováděn vaginální výplach dezinfekčním roztokem. Pacientka byla dále vyšetřována ultrazvukem.

Po chirurgické léčbě došlo k vymizení abdominální bolesti. CRP se pohybovalo kolem 5, nejvyšší hodnota byla 8. Vaginální výtěry byly vždy negativní. Sonograficky odpovídalo těhotenství délce gestace. V 38. týdnu byla cerkláž plánovaně odstraněna. Tři hodiny po odstranění a amniotomii porodila žena zdravé dítě o hmotnosti 2750 gramů, Apgar skóre 9, 10.

U pacientek s dilatací cervixu a prolapsem vaku blan se cerkláž se založením polypropylenové síťky zdá velmi slibnou metodou v prevenci předčasného porodu. Okluze síťkou chrání plodové obaly a zpevňuje dilatovaný cervix. Navíc zabraňuje vzniku a šíření infekce na plodové obaly.

(nes)

Zdroj: Lužnik M. Use of mesh cerclage in prevention of early preterm delivery: A promising new surgical method for women with dilated cervix and membráně herniation? Wiener Klinische Wochenschrift 2006;118.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#