#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Infliximab, nová naděje pro nemocné s ulcerózní kolitidou

20. 6. 2010

Monoklonální protilátka infliximab se velmi dobře osvědčila v léčbě mnoha nemocí. Jednou indikační skupinou jsou i nespecifické střevní záněty. Účinnost infliximabu v léčbě Crohnovy choroby už byla prokázána, účinnost u ulcerózní kolitidy prokázali mj. brazilští lékaři, kteří svou studii publikovali v odborném medicínském periodiku World journal of gastroenterology.

Monoklonální protilátka infliximab se velmi dobře osvědčila v léčbě mnoha nemocí. Jednou indikační skupinou jsou i nespecifické střevní záněty. Účinnost infliximabu v léčbě Crohnovy choroby už byla prokázána, účinnost u ulcerózní kolitidy prokázali mj. brazilští lékaři, kteří svou studii publikovali v odborném medicínském periodiku World journal of gastroenterology (WJG).

Když konvenční léčba selhává

Tradičně se ulcerózní kolitida léčí deriváty 5-aminosalicylové kyseliny. V poslední době se však stále více o slovo hlásí tzv. biologická léčba, která dokáže zacílit na konkrétní buňky. Jedním z agens cílené terapie je i infliximab, monoklonální protilátka proti TNF-alfa.

Kazuistika

Brazilští lékaři z gastroenterologické kliniky Federální univerzity v São Paulu popsali případ 48leté pacientky, které byla více než dvacet let léčena ulcerózní kolitida pomocí derivátů kyseliny 5-aminosalicylové, steroidů a cyklosporinu. Přesto zůstalo onemocnění aktivní a pacientce hrozilo poslední stadium léčby tohoto onemocnění – chirurgické odstranění střeva.

Aby se kolektomii předešlo, byla pacientka převedena na léčbu pomocí infliximabu. V této době však již trpěla velmi vážnými bolestni břicha, její tepová frekvence byla kolem 150/min. a sedimentace v první hodině dosahovala 130 mm. Podávaná dávka infliximabu byla 5 mg na kilogram tělesné váhy. Účinky byly téměř zázračné.

Zázračný lék?

Ač měla pacientka jak klinicky, tak i fyzikálně a histologicky potvrzenou velmi aktivní ulcerózní kolitidu, po 18 dnech léčby infliximabem nejenom ustoupily všechny obtíže, ale dokonce se choroba dostala do remise. Bolest břicha ustoupila a stolice se normalizovala na jednou denně. Pacientka v léčbě pokračovala po celé dva roky, přičemž po celou dobu zůstala v remisi bez sebemenších příznaků či nežádoucích účinků.

Jak tedy tato studie prokázala, přechod z klasické na biologickou léčbu může přinést výsledky, obzvláště v případě, kdy je konvenční terapie již neúčinná. Infliximab se tak stává lékem téměř „poslední záchrany“ před kolektomií.

(kam)

Zdroj:

  1. Cury D. B. et al.: Infliximab to treat severe ulcerative colitis., World J Gastroenterol. 2009 Apr 14; 15 (14): 1771–3.


Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#