#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Individualizované rozhodování o IVF: kalkulace šance na těhotenství

27. 12. 2013

Pro zlepšení poradenství, selekce pacientů a klinického rozhodování o IVF bylo vyvinuto mnoho předpovědních modelů. Avšak s inovacemi v klinických a laboratorních protokolech jsou tyto modely již zastaralé. Jsme tedy nyní schopni předpovídat šance na otěhotnění, a to již před prvním IVF cyklem? Na to odpoví nizozemská kohortová studie.

Vývojový soubor obsahoval 2 621 cyklů u 1 326 párů, které podstoupily léčbu neplodnosti pomocí IVF či ICSI mezi lednem 2001 a červencem 2009. Ověřovací soubor byl sestaven z 515 cyklů u 440 párů léčených mezi srpnem roku 2009 a dubnem 2011. Sledovaným parametrem bylo těhotenství po transferu čerstvého či rozmraženého embrya ze stejného stimulačního cyklu. Pokud  byl transfer úspěšný a pár otěhotněl, sledování probíhalo nejméně do 11. gestačního týdne.

Ze sledování byly vyloučeny cykly, u nichž byly použity darované oocyty či embrya, jejichž spermatozoa byla získána chirurgickou metodou. Vyloučeni byli pacienti HIV pozitivní či pacienti podstupující modifikovaný přirozený IVF. Dále byly vyloučeny cykly přerušené v důsledku špatné ovariální stimulace, ať již kvůli ovariálnímu hyperstimulačnímu syndromu, či jiným neočekávaným medicínským či nemedicínským důvodům.

Do konečného predikčního modelu bylo začleněno 13 proměnných. Pro všechny cykly se jednalo o věk ženy, délku trvání subfertility, předchozí pokračující těhotenství, mužskou subfertilitu, úbytek ovariálních rezerv, endometriózu, bazální hodnoty FSH a počet nezdařených IVF cyklů. Po prvním cyklu se přidávají další charakteristiky, a sice fertilizace, počet embryí, průměrné morfologické skóre embrya do 3. dne, přítomnost osmibuněčného embrya 3. den a přítomnost moruly 3. den. Při ověřování měl model střední rozeznávací kapacitu (c-statistické skóre 0,68, 95% CI: 0,63–0,73), ale byl dobře kalibrován s rozpětím od 0,01 do 0,56 ve vypočítaných pravděpodobnostech.

Tento model je první, jenž dokáže kalkulovat pravděpodobnost vzniku pokračujícího těhotenství po IVF, a to jak při prvním cyklu, tak v cyklech po předchozích neúspěších. Avšak všeobecná aplikace modelu musí být ještě prostudována.

(boba)

Zdroj: van Loendersloot L. L., van Wely M., Repping S. et al.: Individualized decision-making in IVF: calculating the chances of pregnancy. Human Reproduction. 2013 Nov; 28 (11): 2972–80.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#