#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Idiopatická infertilita není způsobena přítomností vakuol ve spermiích

15. 12. 2014

Zjišťování přítomnosti vakuol ve spermiích bylo až dosud prováděno pouze s cílem vybrat vhodné spermie do cyklů umělého oplodnění. Zároveň se ale zdálo, že by tento parametr mohl do budoucna sloužit i k hodnocení mužské fertility. Autoři článku publikovaného v časopise Human Reproduction se proto pokusili odpovědět na otázku, zda nadměrné zmnožení vakuol v hlavičce spermie může být opravdu odpovědné za idiopatickou mužskou infertilitu?

Zjišťování přítomnosti vakuol ve spermiích bylo až dosud prováděno pouze s cílem vybrat vhodné spermie do cyklů umělého oplodnění. Zároveň se ale zdálo, že by tento parametr mohl do budoucna sloužit i k hodnocení mužské fertility. Autoři článku publikovaného v časopise Human Reproduction se proto pokusili odpovědět na otázku, zda nadměrné zmnožení vakuol v hlavičce spermie může být opravdu odpovědné za idiopatickou mužskou infertilitu?

Studie byla zaslepená a probíhala od září 2011 do května 2013. Celkem se jí zúčastnilo 50 plodných mužů (během posledních dvou let došlo ke spontánnímu otěhotnění partnerky) a 51 mužů s idiopatickou infertilitou (muži z neplodných párů, u kterých příčina neplodnosti nebyla nalezena). Kromě standardní analýzy spermiogramu zkoumali autoři s pomocí speciálního softwaru i počet, umístění a velikost spermatických vakuol v hlavičce spermie při velkém zvětšení (× 6000).

Mezi oběma skupinami mužů nebyl nalezen statisticky signifikantní rozdíl v hodnocených parametrech spermatických vakuol. Zároveň nebyla nalezena žádná korelace mezi charakteristikami vakuol (průměrný počet vakuol, jejich velikost a procento spermií s velkými vakuolami) a jakýmkoli z dalších sledovaných parametrů spermiogramu včetně věku mužů.

Přímou souvislost vakuol s infertilitou se tedy nepodařilo prokázat, přesto není dle autorů možné zcela vyloučit, že určité malé procento idiopatických infertilit je se spermatickými vakuolami spojeno. Každopádně pro diagnostické účely zkoumání vakuol není vhodné.

(epa)

Zdroj: Gatimel N., Léandri R. D., Marino L., et al. Sperm vacuoles cannot help to differentiate fertile men from infertile men with normal sperm parameter values. 2014 Human Reproduction; Vol. 29, No.11 pp. 2359–2367; doi:10.1093/humrep/deu206.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#