#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hysteroskopie v léčbě neplodnosti

27. 3. 2010

Děložní abnormality zahrnující polypy, submukózní leiomyomy, intrauterinní adheze a chronickou endometritis bývají pozorovány u pacientek v programu fertilizace in vitro (IVF) v 21–47 % případů. P

Děložní abnormality zahrnující polypy, submukózní leiomyomy, intrauterinní adheze a chronickou endometritis bývají pozorovány u pacientek v programu fertilizace in vitro (IVF) v 21–47 % případů. Při předpokladu, že tyto abnormity negativně ovlivňují implantaci embrya, je pravděpodobné, že jejich léčba před zahájením cyklu IVF může pozitivně ovlivnit pregnancy rate u neplodných žen. Vyšetření děložní dutiny je prováděno standardní transvaginální ultrasonografií, může být použita hysterosonografie se solným roztokem a ambulantní hysteroskopie. Hysteroskopie je považována za důležitý diagnostický nástroj pro vizualizaci cervikálního kanálu a děložní dutiny.

Autoři studie retrospektivně sledovali četnost patologických nálezů v dutině děložní u žen s poruchami plodnosti podstupujících IVF léčbu a srovnávali výsledky IVF cyklů u žen s normálními a abnormálními děložními nálezy ve snaze zjistit, zda provedené hysteroskopické vyšetření mělo relevantní klinický význam.

Celkem bylo vyhodnoceno hysteroskopické vyšetření u 866 pacientek (555 pacientek bylo v prvním IVF cyklu, 311 pacientek mělo dva a více neúspěšných IVF cyklů). U 514 (59,4 %) žen byly hysteroskopické parametry hodnoceny jako normální, u 352 (40,6 %) byly nalezeny patologické nálezy (cervicitis, intracervikální adheze, polypy, hyperplastické či fibrotické endometrium, submukózní či intramurální leiomyomy, děložní septa, uterus arcuatus, uni- nebo bicornis). Během hysteroskopií bylo provedeno operační řešení, endometritis byla zaléčena antibiotiky.

Při vyhodnocování výsledků nebyl zjištěn rozdíl v implantaci a v hodnotách pregnancy rate mezi skupinou s děložními abnormalitami a skupinou bez nich. Při srovnání výsledků těhotenství u pacientek s opakovanými IVF cykly, které měly patologický hysteroskopický nález, se skupinou žen s normálními nálezy nebyl zjištěn staticky významný rozdíl.

Tyto výsledky potvrzují názor, že děložní integrita je pouze jedním z faktorů ovlivňujících výsledek IVF cyklu. Další faktory zahrnují mimo jiné i kvalitu embryí a endometriální receptivitu. Přesto se autoři studie domnívají, že vzhledem k vysoké incidenci děložních patologií (téměř 60%) by se hysteroskopie měla stát rutinní vyšetřovací a současně terapeutickou metodou při léčbě neplodnosti

(moa)

Zdroj: Office hysteroscopy in an in vitro fertilization program. Gynecological Endocrinology, August 2008; 24 (8): 465–469.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#