#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hypnóza může přispět ke snížení zánětlivého procesu u idiopatických střevních zánětů

5. 9. 2008

Hypnoterapie přispívá ke snížení aktivity zánětu u pacientů s ulcerózní kolitidou. Vědci z londýnské Queen Mary School of Medicine and Dentistry se zabývali otázkou, zda může hypnóza ovlivnit některé zánětlivé markery typicky zvýšené při relapsu idiopatických střevních zánětů, a přispět tak ke snížení aktivity zánětu nebo reverzibilitě některých změn.

Hypnoterapie přispívá ke snížení aktivity zánětu u pacientů s ulcerózní kolitidou. Vědci z londýnské Queen Mary School of Medicine and Dentistry se zabývali otázkou, zda může hypnóza ovlivnit některé zánětlivé markery typicky zvýšené při relapsu idiopatických střevních zánětů, a přispět tak ke snížení aktivity zánětu nebo reverzibilitě některých změn. Výsledkem jejich práce byl poznatek, že krátké sezení v hypnóze může přinést změny v koncentraci některých molekul u pacientů s ulcerózní kolitidou zpátky k normě.

Doktor Rampton, který stál v čele výzkumného týmu, spolu se svými kolegy zařadil do studie 17 pacientů v aktivním stadiu ulcerózní kolitidy. Hypnoterapie byla zaměřená na snížení aktivity zánětlivého procesu a celkovou relaxaci. Osm pacientů v kontrolní skupině během stejné doby poslouchalo hudbu podle své volby. U pacientů, kteří prošli hypnózou, byl pozorován pokles pulsu v průměru o sedm úderů za minutu a snížení průtoku krve o 18 %.

Koncentrace IL-6 v séru se dokonce snížila o 53 %. Výrazně poklesly i rektální zánětlivé markery. Hladina substance P uvolňované rektální mukózou poklesla o 81 %, hladina IL-13 poklesla o 53 % a koncentrace histaminu zaznamenala pokles o 35 %. U kontrolní skupiny nebyl v koncentraci výše zmíněných markerů pozorován žádný rozdíl.

Podle doktora Ramptona by tato studie mohla být impulsem pro řádné klinické testy, které by prokázaly, zda dlouhodobější zařazení hypnózy mezi terapeutické postupy užívané u idiopatických střevních zánětů může mít pozitivní vliv na stav pacientů s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou.

Ke zmírnění nepříjemných symptomů u pacientů s IBD a se syndromem dráždivého tračníku bývá hypnóza individuálně využívána již delší dobu. Sugesce, které je v hypnóze možné dosáhnout, umožňuje snížit průtok krve, ovlivnit hormonální hladiny i jiné funkce, které za normálních okolností nejsou pod naší volní kontrolou. Předpokládá se, že hypnóza může u pacientů s IBD snižovat aktivitu zánětu, odstranit nevolnost nebo zmírnit bolesti a křeče.

Zdroj:


Am J Gastroenterol 2008;103:1460–1469.

(hak)



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#