#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Gastroezofageální reflux a příznaky dráždivého tračníku zhoršují kvalitu života pacientů s celiakií a nespecifickými střevními záněty

29. 7. 2011

Závěry studie gastroenterologické skupiny z britského Sheffieldu potvrzují údaje o vyšší prevalenci příznaků gastroezofageálního refluxu a dráždivého tračníku v populaci pacientů s celiakií a nespecifickými střevními záněty.

Závěry studie gastroenterologické skupiny z britského Sheffieldu potvrzují údaje o vyšší prevalenci příznaků gastroezofageálního refluxu a dráždivého tračníku v populaci pacientů s celiakií a nespecifickými střevními záněty. Tyto obtíže mají také vliv na horší kvalitu života těchto pacientů a zvyšují u nich riziko deprese a úzkosti.

Výše zmíněné studie se zúčastnilo 225 celiaků, 228 pacientů s ulcerózní kolitidou a 230 pacientů s Crohnovou nemocí (všechny skupiny s histologicky potvrzeným onemocněním) a 348 kontrol odpovídajících pohlavím a věkem skupinám vyšetřovaných pacientů. Hodnocení bylo provedeno na základě vyplnění řady dotazníků: Short-Form 36 (SF-36), zaměřeným na kvalitu života, Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), zabývajícím se příznaky úzkosti a deprese, reflux screen, hodnotícím příznaky gastroezofageálního refluxu, Rome II criteria, definujícím příznaky dráždivého tračníku.

V porovnání jednotlivých skupin pacientů nejvyšší kvalitu života udávali pacienti s ulcerózní kolitidou, následovaní celiaky a nakonec pacienty s Crohnovou nemocí. S tím koreluje i prevalence příznaků gastroezofageálního refluxu v jednotlivých skupinách: 62 % u ulcerózní kolitidy, 66% u celiakie a 72% u Crohnovy nemoci. Prevalence obtíží v kontrolní skupině byla 50 %.

Nepřímo úměrně s tíží příznaků gastroezofageálního refluxu klesala kvalita života pacientů. Přítomnost příznaků dráždivého tračníku byla také spojena s horší kvalitou života. Prevalence syndromu dráždivého tračníku v jednotlivých skupinách činila 16 % u ulcerózní kolitidy, 22 % u celiakie, 24 % u Crohnovy nemoci a 6 % ve skupině kontrol.

(olo)

Zdroj: European Journal of Gastroenterology & Hepatology, 2011 Feb; 23 (2): 159–65



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#