#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

FDA varuje před riziky léčby inhibitory TNF u dětí

6. 12. 2009

Podle analýzy americké FDA (Food and Drug Administration) zvyšují inhibitory TNF riziko lymfomů a dalších malignit u pediatrických pacientů, kterým jsou tyto léky podávány pro léčbu zánětlivých onemocnění, jako je například juvenilní revmatoidní artritida nebo Crohnova nemoc.

TNF inhibitory jsou monoklonální protilátky proti tumor nekrotizujícímu faktoru, jehož nadbytek hraje u chronických zánětlivých onemocnění důležitou roli. Do skupiny TNF inhibitorů patří následující léky:

  • infliximab (Remicade),
  • etanercept (Enbrel),
  • adalimumab (Humira),
  • certolizumab pegol (Cimzia),
  • golimumab (Simponi).
FDA se u dětí léčených infliximabem, etanerceptem nebo adalimumabem, většinou v kombinaci s imunosupresivní léčbou, podařilo identifikovat 48 případů malignit, včetně 11, které vyústily v úmrtí pacientů. TNF inhibitory certolizumab a golimumab, které se začaly využívat teprve nedávno, nebyly do analýzy zahrnuty, neboť nebyly v době studie zdaleka tak rozšířené jako výše zmíněná trojice monoklonálních protilátek.

Téměř v polovině popsaných malignit šlo o lymfomy, vyskytla se ale i leukemie, maligní melanom a nádory solidních orgánů. FDA požaduje, aby všechny léky ze skupiny TNF inhibitorů obsahovaly varování, že mohou zvyšovat riziko nádorových onemocnění u dětí, i v příbalovém letáku.

FDA doporučuje, aby lékaři zvýšené riziko vzniku maligního onemocnění ještě před nasazením TNF inhibitorů řádně probrali s rodinami dětí, u kterých je léčba zvažována. Také je třeba monitorovat všechny malignity vzniklé v průběhu i po ukončení léčby. Toto upozornění se týká i nově vzniklé či progredující psoriázy.

(hak)

Zdroj:Bridget M. Kuehn, TNF Blocker Risks, JAMA 2009; 302 (11): 1162.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#