#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dysplazie jsou u pacientů s UC častější v distálních než proximálních oddílech kolon

8. 8. 2011

U pacientů s dlouhotrvající ulcerózní kolitidou (UC) doporučují současná guidelines zaměřená na sledování a časný záchyt dysplazií provedení kolonoskopie s odběrem mnohočetných biopsií ze všech čtyř kvadrantů v rozsahu každých 10 cm kolon.

U pacientů s dlouhotrvající ulcerózní kolitidou (UC) doporučují současná guidelines zaměřená na sledování a časný záchyt dysplazií provedení kolonoskopie s odběrem mnohočetných biopsií ze všech čtyř kvadrantů v rozsahu každých 10 cm kolon. Nicméně ani to nemusí být dostatečné v případě, že je neoplastická léze lokalizovaná zejména v oblasti kolorekta. Cílem studie amerických autorů bylo proto určit, jestli existují jisté rozdíly v anatomické distribuci dysplazií nalezených u pacientů s UC, kteří podstoupili screeningovou kolonoskopii.

Z databáze čítající přes 700 pacientů s UC, kteří podstoupili dvě nebo více kontrolních kolonoskopií mezi lety 1994 a 2006, vybrali autoři všechny pacienty s plochou (endoskopicky neviditelnou) dysplazií lehkého stupně (fLGD) nebo pokročilou neoplazií (kolorektální karcinom, CRC nebo dysplazie těžkého stupně, HGD). S cílem odhalit anatomickou lokalizaci všech dysplastických lézí byly přezkoumány dostupné histopatologické záznamy. Fisherův exaktní test byl pak použit k porovnání četnosti neoplazií v různých segmentech kolon.

Autoři identifikovali 103 pacientů, kteří dospěli do některého ze stadií neoplazie (fLGD, HGD, CRC). Tito pacienti podstoupili celkem 396 kolonoskopií. Průměrný věk v době provedení první screeningové kolonoskopie byl 48,6 roku s průměrnou dobou trvání nemoci (UC) 18,2 roku, přičemž u 100 % pacientů se jednalo o extenzivní UC. U 55 pacientů došlo k rozvoji pokročilé neoplazie. V oblasti rektosigmoidea byl nalezen signifikantně vyšší počet biopsií pozitivních na přítomnost pokročilé nebo i jakékoliv neoplazie oproti ostatním segmentům kolon (P < 0,0007). 71,2 % ze všech pokročilých neoplazií bylo lokalizováno v rektosigmatu.

Většina dysplastických lézí detekovaných v rámci preventivního sledování byla tedy lokalizována v oblasti rektosigmoidea. Endoskopisté by proto měli zvážit odebrání většího procenta biopsií z těchto segmentů ve srovnání s proximálnějšími oddíly střeva.

(mik)

Zdroj: Goldstone, R., Itzkowitz, S., Harpaz, N. and Ullman, T. Dysplasia is more common in the distal than proximal colon in ulcerative colitis surveillance. Inflamm Bowel Dis. Publikováno on-line 7. července 2011; doi: 10.1002/ibd.21809



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#