#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diskordantní embryonální růst dvojčat a časný potrat

10. 12. 2013

Incidence dvojčat stoupá, a to především v důsledku využívání stále populárnějších metod asistované reprodukce. Proběhlé studie zaměřené na těhotenství s jedním embryem ukázaly, že podle sonografického vyšetření srdce není možné spolehlivě předpovídat výsledek těhotenství.

Incidence dvojčat stoupá, a to především v důsledku využívání stále populárnějších metod asistované reprodukce. Proběhlé studie zaměřené na těhotenství s jedním embryem ukázaly, že podle sonografického vyšetření srdce není možné spolehlivě předpovídat výsledek těhotenství. Naproti tomu některé menší studie naznačují, že v případě dvojčat by vzájemně neodpovídající temeno-kostrční délka zjištěná v časném stadiu těhotenství mohla mít prediktivní charakter pro budoucnost těhotenství.

V britské studii proto byla položena následující otázka: Existuje v případě dvojčat nějaká asociace mezi vzájemně neodpovídajícím embryonálním růstem a časnou fetální ztrátou zjištěnou mezi 11.–14. týdnem?. Do retrospektivní studie bylo zahrnuto 1 356 dvojčetných těhotenství (288 monochoriálních, 1 068 dichoriálních). Pro hodnocení asociace mezi diskordantní temeno-kostrční délkou (TKD) mezi gestačními týdny 7 + 0 až 9 + 6 a spontánní fetální ztrátou jednoho plodu diagnostikovaného mezi 11. a 14. týdnem bylo použito logistické regrese, ROC křivky a Kaplanovy-Meierovy analýzy.

V rámci prohlídky v průběhu 11.–14. týdne bylo zjištěno 111 (8,2 %) ztrát jednoho plodu. Vícerozměrná analýza tak ukázala následující výsledky: vzájemně neodpovídající TKD dvojčat a TKD menší než 5. percentil alespoň u jednoho z dvojčat byly nezávisle asociované s fetální ztrátou. Podobná asociace nebyla nalezena v závislosti na chorionicitě či věku matky. Přesnost predikce neodpovídající TKD byla velmi vysoká (AUC = 0,93).

Je zde však určitá limitace studie, a sice fakt, že studie sledovala pouze těhotné ženy ve vyšším riziku. Dvojčetná těhotenství, obzvláště pak ta pocházející z asistované reprodukce, jsou poměrně často kontrolována, a to především v časném stadiu těhotenství.

Tato studie poukazuje na důležitost poradenství ohledně možného negativního výsledku těhotenství v případě neodpovídajících embryonálních parametrů.

(boba)

Zdroj: D'Antonio F., et al.: Embryonic growth discordance and early fetal loss: the STORK multiple pregnancy cohort and systematic review. Human Reproduction 2013 Oct; 28 (10): 2621–7.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#