#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Délka menstruačního cyklu jako marker ženské plodnosti

14. 5. 2008

Švédští vědci se zabývali vztahem mezi délkou menstruačního cyklu a úspěšností IVF/ICSI metody. Dále zkoumali, zda je možné použít délku menstruačního cyklu jako marker ovariální rezervy, tedy ukazatele množství a kvality zbývajících oocytů v ovariu.

Švédští vědci se zabývali vztahem mezi délkou menstruačního cyklu a úspěšností IVF/ICSI metody. Dále zkoumali, zda je možné použít délku menstruačního cyklu jako marker ovariální rezervy, tedy ukazatele množství a kvality zbývajících oocytů v ovariu.

Délka menstruačního cyklu je primárně určována úrovní a kvalitou růstu folikulů, a tedy trváním folikulární fáze. Pravidelný menstruační cyklus trvá obvykle 28 dní a udržuje se asi do 40 let věku ženy. Perioda se prodlužuje až s nástupem menopauzy. Nicméně mírné a pozvolné zkrácení menstruačního cyklu se objevuje už po 35. roku v souvislosti s přibývajícím množstvím FSH a poklesem inhibinu. Kratší cyklus je tak určitou známkou postupného ovariálního stárnutí.

V prospektivní studii bylo sledováno celkem 6271 IVF a ICSI cyklů. Pacientky před IVF/ICSI léčbou zaznamenávaly po dobu jednoho roku délku svého menstruačního cyklu. Podle trvání cyklu bylo vytvořeno celkem šest skupin: méně než 26 dní, 26–27, 28–29, 30–31, 32–34 a s délkou cyklu více než 34 dní. Ze studie byly vyloučeny ženy s cyklem delším než 50 dní, neboť šlo většinou o anovulační cykly.

Studie prokázala, že úspěšnost IVF/ICSI silně koreluje s délkou menstruačního cyklu. Šance na porod po IVF/ICSI byla téměř dvojnásobně vyšší u žen s průměrnou délkou menstruačního cyklu více než 34 dnů oproti skupině žen s délkou cyklu pod 26 dnů.

Trvání menstruačního cyklu souviselo také s odpovědí na hormonální stimulaci ovarií pomocí FSH nebo hMG (lidský menopauzální gonadotropin) a kvalitou embrya. Ženy s kratším menstruačním cyklem potřebovaly pro dozrání folikulů vyšší dávky FSH/hMG a při odběru vajíček se u nich podařilo získat méně oocytů.

Z výsledků studie vyplývá, že průměrná délka menstruačního cyklu může být dobrým ukazatelem funkce ovarií. Kromě toho souvisí také s úspěšností IVF nebo ICSI.

(nes)

Zdroj: Brodin T, Bergh T, Berglund L. Menstrual cycle lenght is an age-independent marker of female fertility: Result from 6271 treatment cycles of in vitro fertilization. Fertility and Sterility 2007;(12).



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#