#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Běžné chemikálie a ovlivnění fertility

28. 8. 2009

Běžné chemické látky, vyskytující se v oblečení, kobercích a obalech na jídlo, mohou negativně ovlivňovat ženskou plodnost. Podle nové studie provedené v Dánsku tyto látky prodlužují dobu, za kterou dojde k početí.

Během studie byly odebrány vzorky krve celkem 1240 ženám při jejich prvním prenatálním vyšetření, přibližně ve 14. týdnu těhotenství. Většina žen byla ve věku mezi 25 a 34 lety. Ve vzorcích byly měřeny hladiny perfluorooctansulfonátu (PFOS) a perfluorooctanoátu (PFOA). Tyto chemické látky jsou běžně užívané například při výrobě nepřilnavého kuchyňského náčiní, pánví obsahujících teflon a sportovního oblečení z prodyšných materiálů.

Ukázalo se, že 75 % žen mělo takové koncentrace těchto látek, které byly spojené s delším časovým obdobím nutným k otěhotnění.

Při porovnání skupiny žen s nejnižšími hladinami PFOS se skupinou žen s progresivně vyššími hladinami vyplynulo, že ženy s vyššími hladinami měly větší pravděpodobnost, že u nich doba potřebná k otěhotnění bude delší než 12 měsíců. To samé se týkalo skupiny žen, které měly vyšší hladiny PFOA. Lékaři provádějící studii definovali neplodnost jako dobu potřebnou k otěhotnění delší než 12 měsíců nebo nutnost léčby ovlivňující fertilitu.

Perfluorooctanoát se vyskytuje ve velmi nízkých koncentracích v životním prostředí a také v krvi osob z běžné populace, a je o něm známo, že způsobuje vývojové poruchy a další nepříznivé účinky u laboratorních zvířat. Lékaři předpokládají, že vysoké koncentrace obou výše uvedených látek mohou ovlivňovat menstruační cyklus u žen a tím i schopnost početí. Doufají, že budou provedeny další studie, které by potvrdily již publikované výsledky. Ve Spojených státech je zatím vyvíjen plán směřující k redukci používání těchto látek, kterého by mělo být dosaženo do roku 2015.

(skl)

Zdroj: Human Reproduction 2009;24(5):1200-1205. DOI: 10.1093/humrep/den490



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#