#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Automatizované volumetrické hodnocení rostoucích folikulů v IVF cyklech

12. 12. 2010

Nejdůležitějším cílem u kontrolované ovariální stimulace v IVF cyklech je získání mnohočetných, reprodukce schopných oocytů. Morfologické hodnocení stavu folikulů před zahájením ovulace je založeno na opakovaném transvaginálním vyšetřování vaječníků.

Tento postup je časově náročný, často nespolehlivý a může být zatížen chybou při manuálním měření průměru a objemu folikulu. Zlepšení spolehlivosti měření a jednodušší získání volumetrických parametrů folikulů by pravděpodobně mělo vést k přesnějšímu posuzování reakce ovarií na hormonální stimulaci a tím i k lepším reprodukčním výsledkům.

Nová technologie SonoAVC (General Electric Healthcare, Kretz, Rakousko) obsahuje software, který identifikuje hypoechogenní struktury a jejich průměrný tvar (ovariální folikuly) ve vybrané 3D matici. Po rozeznání centra každé struktury je SonoAVC schopen progresivně vypočítat přesný počet okolních bodů a stanovit tak hranice folikulů a po extrapolaci i jejich střední průměr a objem. Spolehlivost měření pomocí SonoAVC je srovnatelná s technikou VOCAL (virtual organ computer-aided analysis).

Autoři prospektivní srovnávací studie z Clamartu (Francie) vyšetřovali 27 pacientek, které podstoupily kontrolovanou stimulaci v IVF cyklu. Před odběrem oocytů bylo provedeno měření průměru a objemu rostoucích folikulů pomocí částečně manuální techniky VOCAL a automatickou analýzou prostřednictvím SonoAVC.

Rostoucí folikuly byly rozděleny podle velikosti – malé (12–16 mm) a velké (>16 mm) – a rozměry porovnány s objemem folikulární tekutiny. Při srovnávání výsledků pomocí VOCAL (průměr 3,42 ml, rozmezí: 0,98–9,68 ml) a SonoAVC (3,25 ml, 0,98–8,63 ml) korespondovala měření s aktuálním objemem folikulu (3,20 ml; 0,80–10,20 ml).

Závěrem bylo konstatováno, že automatizované měření objemu folikulů pomocí SonoAVC je jednoduchá technika, která je výhodnější než prosté měření průměru folikulů a je srovnatelná s metodou VOCAL. Toto technologické vylepšení umožní volumetrický monitoring mnohočetných rostoucích folikulů během hormonální stimulace v IVF cyklech.

(moa)

Zdroj: Lamazou F., Arbo E., Salama S., Grynberg M., Frydman R., Fanchin R.: Reliability of automated volumetric measurement of multiple growing follicles in controlled ovarian hyperstimulation. Fertil Steril. 2010; 94 (6): 2172–2176.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#