#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antimüllerův hormon – nový prediktivní marker v asistované reprodukci?

2. 4. 2010

Antimüllerův hormon (AMH) je dimerický glykoprotein, který působí na růst a diferenciaci tkání a má zásadní roli při diferenciaci mužského pohlaví. V případě jeho exprese v Sertolliho buňkách ve fetálních testes AMH indukuje regresi Müllerova duktu. Pokud hormon není přítomen, z tohoto duktu vzniká děloha, vejcovody a horní část pochvy.

U žen je AMH produkován granulosovými buňkami v pre- a v antrálních folikulech, je uvolňován do séra a ovlivňuje inhibici časných stadií folikulárního vývoje. Hodnota AMH u žen představuje ovariální folikulární pool a mohla by být užitečným ukazatelem ovariální rezervy. V případě redukce malých rostoucích folikulů by mělo dojít ke snížení cirkulujícího AMH. Existují předpoklady, že měření AMH by mohlo určit kvantitativní a kvalitativní aspekty v asistované reproduktivní technologii. V poslední době je AMH vyšetřován jako potenciální marker odpovědi ovariální rezervy na stimulaci gonadotropiny.

U mužů je AMH přítomný jak v séru, tak i v seminální tekutině a jeho měření by mohlo přinést informaci o spermatogenezi v případech mužské neplodnosti, zejména při předpovědi úspěšného získání spermií u oligoastenoteratozoospermatických a azoospermatických pacientů.

Z metaanalýzy literárních prací publikovaných od konce ledna 2009 v databázi Pubmed vyplývá, že hladina AMH má větší předpovědní hodnotu pro ovariální odpověď na kontrolovanou ovariální stimulaci než věk pacienta, hladina FSH, estradiolu a inhibinu B. Stupeň predikce pomocí AMH je dále zvyšován faktem, že hladina AMH nekolísá v průběhu menstruačního cyklu, a její stanovení může být proto provedeno nezávisle na dni cyklu.

Zdá se, že hodnota AMH by mohla být užitečná i v předpovědi ovariálního hyperstimulačního syndromu (OHSS), jehož nejtěžší forma se vyskytuje v 1–3 % stimulovaných IVF cyklů. Objevení korelace mezi hladinou AMH dependentní na dávce FSH a ovariální odpovědí vede k předpokladu, že nadměrná reakce na ovariální indukci vzniká na základě vysokého AMH. Pak by i bazální vysoká hladina AMH byla spojena se zvýšeným rizikem OHSS.

Závěrem je možno konstatovat, že hodnota AMH se jeví jako slibný ukazatel v metodách asistované reprodukce, avšak je nutno zvážit i otázku poměru cena/výkon při vyšetřování ovariální rezervy. Naproti tomu stanovení AMH jako výlučného markeru spermatogeneze ve vyšetřování mužské infertility nedoznalo zatím dostatečného klinického využití.

(moa)

Zdroj: Anti-Müllerian hormone (AMH) as a predictive marker in assisted reproductive technology (ART). Human Reproduction Update 2010 16 (2): 113–130.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#