#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antimülleriánský hormon by mohl sloužit jako prediktor otěhotnění u žen nad 38 let

18. 8. 2014

Hladina antimülleriánského hormonu (AMH) by mohla být využitelným ukazatelem při identifikaci žen starších 38 let s minimální pravděpodobností otěhotnění při léčbě infertility. V době odkládání těhotenství do vyššího věku by se mohlo jednat o přínosný parametr. Hraniční sérovou hladinou AMH, pod kterou nedošlo během léčby infertility k žádnému případu otěhotnění, bylo 0,7 ng/ml.

Stanovení AMH je relativně novou metodou hodnocení ovariální rezervy, která je odrazem reprodukční funkce ženy. V červenci 2014 byly on-line publikovány výsledky práce japonských autorů, kteří provedli retrospektivní kohortovou studii, v níž hodnotili, zda počáteční hladina AMH může predikovat dlouhodobou fertilitu žen při léčbě infertility.

Zařazeno bylo 149 žen, které podstoupily léčbu infertility zahrnující postupně načasování pohlavního styku, indukci ovulace, intrauterinní inseminaci a asistovanou reprodukci. Během sledování otěhotnělo 52 žen. Podle vícečetných logistických analýz byl jediným faktorem, který koreloval s mírou úspěšnosti otěhotnění, věk.

Ve skupině pacientek, které otěhotněly, byla zjištěna významně zvýšená hladina AMH oproti pacientkám, kterým se nepodařilo otěhotnět, pouze ve věkové skupině ≥ 38 let (n = 42; střední hodnota 2,83 ng/ml; rozmezí 1,11–6,29 ng/ml vs. střední hodnota 1 ng/ml; rozmezí 22 0–9,46; p = 0,015). Při hledání hraniční hodnoty AMH, která by predikovala špatný výsledek léčby infertility, bylo zjištěno, že otěhotnělo 6 ze 30 žen s hladinou AMH ≥ 0,7 ng/ml, ale žádná z 12 žen s hladinou AMH < 0,7 ng/ml.

Tato studie ukázala, že hladina AMH s hraniční hodnotou 0,7 ng/ml by mohla být využitelná k predikci nepříznivého výsledku léčby infertility.

(zza)

Zdroj: Kato N., Iwase A., Sugita A., et al. Anti-Müllerian hormone as a possible predictor of fecundability in subfertile women over 38 years: a retrospective kohort study. Gynecol Endocrinol, Published online 17 July 2014; doi: 10.3109/09513590.2014.943720



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#