#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alternativní metody v léčbě IBD

9. 11. 2008

Na Rush University v americkém Illinois byly v červnu zahájeny dvě nové studie. První z nich si klade za cíl popsat vliv alternativní medicíny na zdravotní stav pacientů s ulcerózní kolitidou....

Na Rush University v americkém Illinois byly v červnu zahájeny dvě nové studie. První z nich si klade za cíl popsat vliv alternativní medicíny na zdravotní stav pacientů s ulcerózní kolitidou. Druhá studie má posoudit vliv diety na průběh Crohnovy nemoci.

Jedním z hlavních cílů při léčbě IBD je snížit počet vzplanutí a zmírnit zánětlivý proces. Vzhledem k nežádoucím účinkům protizánětlivé kortikoidní medikace je dobré omezit její užívání na nízké dávky a na potřebnou dobu. Je také známo, že k lepšímu průběhu Crohnovy nemoci a ulcerózní kolitidy přispívá kontrola stresu a správná dieta, která nastolí rovnováhu střevní mikroflóry.

Alternativní léčebné metody v léčbě ulcerózní kolitidy

Jedna ze studií lékařů z Rush University si klade za cíl zjistit, zda může mít v léčbě IBD význam podpůrná a alternativní medicína. Přibližně 40 % amerických pacientů s IBD kromě klasické léčby využívá i podpůrnou nebo alternativní léčbu. Přesto ale panuje nedostatek vědecky ověřených důkazů účinnosti této léčby.

Podle doktora Jedela, klinického psychologa z gastroenterologické sekce na Rush University, by součástí studie měla být i edukace pacientů týkající se zvládání stresu psychologickými prostředky s využitím alternativních léčebných metod. Do výzkumu budou zahrnuti pacienti, u kterých se v posledních šesti měsících objevilo vzplanutí ulcerózní kolitidy.

Výzkum vlivu diety na průběh Crohnovy nemoci

Druhá studie by měla pozorovat pacienty s Crohnovou nemocí, u kterých by měl být sledován vliv dietních zvyklostí a případného používání potravinových doplňků na průběh Crohnovy nemoci. Optimální složení střevní mikroflóry by podle doktora Ece A. Mutlu, gastroenterologa stojícího v čele výzkumného týmu, mělo přispět k mírnějšímu průběhu onemocnění. Cílem studie je shrnout poznatky o vlivu diety a potravinových doplňků na Crohnovu nemoc.

Lékaři z Rush University se těmito dvěma studiemi snaží objasnit další možnosti při léčbě IBD a následně je aplikovat jako doplněk konvenční medicíny.

Zdroje:

(hak)



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#