#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aktivní uhlí v léčbě anální fistuly u Crohnovy nemoci

22. 10. 2008

Anální fistuly jsou jednou z častých komplikací Crohnovy nemoci. Cílem studie bylo zvážit účinnost perorálně podávaného sférického adsorpčního uhlí (AST-120) při léčbě análních fistul u pacientů s Crohnovou nemocí.

Tým japonských vědců pod vedením Y. Fukudy zjistil, že perorálně podávané aktivní uhlí může u pacientů s Crohnovou nemocí a anální fistulou vést ke zlepšení stavu. Anální fistuly jsou jednou z častých komplikací Crohnovy nemoci. Cílem studie bylo zvážit účinnost perorálně podávaného sférického adsorpčního uhlí (AST-120) při léčbě análních fistul u pacientů s Crohnovou nemocí.

V této multicentrické randomizované studii kontrolované placebem byl pacientům s Crohnovou nemocí, kteří měli nejméně jednu aktivní anální fistulu, podáváno aktivní uhlí nebo placebo po dobu osmi týdnů. Za zlepšení stavu bylo pokládáno snížení počtu pozorovaných fistul o 50 % nebo více. Remise byla definována jako uzavření všech fistul po 4 i 8 týdnech. Současně byl posouzen také index perianální aktivity nemoci (PDAI - Perianal Disease Activity Index) a index aktivity Crohnovy nemoci (CDAI – Crohn’s Disease Activity Index).

Studie se zúčastnilo celkem 57 pacientů, z nichž sedmadvaceti bylo podáno aktivní uhlí (AST-120) a třiceti placebo. Zlepšení stavu bylo pozorováno u 37 % pacientů ve skupině AST-120 a u 10 % pacientů, kterým bylo podáno placebo. Remise nastala u 29,6 % pacientů léčených aktivním uhlím a u 6,7 % pacientů z kontrolní skupiny. Stejně tak došlo ke znatelnému zlepšení indexu aktivity Crohnovy nemoci i indexu perianální aktivity nemoci.

Léčba AST-120 byla pacienty velmi dobře tolerována, v průběhu studie nebyly pozorovány žádné život ohrožující nežádoucí účinky. Závěrem japonských lékařů je tvrzení, že AST-120 je vhodnou alternativou a doplněním dosavadní léčby análních fistul u pacientů s Crohnovou nemocí.

Zdroj:



    Štítky
    Reprodukční medicína
    Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
    Přihlášení
    Zapomenuté heslo

    Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

    Přihlášení

    Nemáte účet?  Registrujte se

    #ADS_BOTTOM_SCRIPTS#