#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Podle parametrů refluxu v povrchových žilách lze odlišit stadia chronické žilní insuficience

13. 1. 2016

Průměrná a vrcholová rychlost refluxu v povrchových žilách dolních končetin a jeho celkový objem měřené duplexní ultrasonografií souvisejí se stadiem chronické žilní insuficience. Japonským autorům se podařilo stanovit i hraniční hodnoty těchto parametrů, které odliší časná a pokročilá stadia.

Ve své studii publikované v září 2014 měřili žilní reflux ve 2160 dolních končetinách pacientů s chronickou žilní insuficiencí (CVI). Pacienty rozdělili podle kategorie CEAP (klinická, etiologická, anatomická a patofyziologická klasifikace) na skupinu s časným stadiem (C1–3, Ep, As, Pr) a na skupinu s pokročilejším stadiem onemocnění (C4–6, Ep, As, Pr). Mezi těmito skupinami porovnávali průměr žíly, délku trvání refluxu, průměrnou rychlost refluxu, maximální rychlost refluxu a celkový objem refluxu v oblasti saféno-femorální junkce, velké safény a saféno-popliteální junkce.

Ve skupině s pokročilejším stadiem CVI byl zjištěn vyšší věk a častější zastoupení mužů, ale co je zajímavější, významně větší průměrná i vrcholová rychlost refluxu a větší objem refluxu na všech 3 místech měření (všechna p < 0,01). Jako optimální hraniční hodnotu průměrné rychlosti refluxu, podle které lze rozlišit časné a pokročilé stadium CVI, určili autoři studie 27,8 cm/s v oblasti saféno-femorální junkce, 47,8 cm/s ve velké saféně a 36,2 cm/s v saféno-popliteální junkci.  

Pro odlišení časného a pokročilého stadia CVI je při duplexním ultrasonografickém vyšetření významná průměrná a vrcholová rychlost refluxu i jeho celkový objem, nikoliv délka trvání.

(zza)

Zdroj: Konoeda H., Yamaki T., Hamahata A., et al. Quantification of superficial venous reflux by duplex ultrasound-role of reflux velocity in the assessment the clinical stagof chronic venous insufficiency. Ann Vasc Dis. 2014; 7 (4): 376–82. Epub 2014 Sep 30.



Štítky
Angiologie Dětská kardiologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#