#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Paracetamol zvládá bolest po operačním výkonu

18. 6. 2015

Paracetamol je staré léčivo s novým potenciálem. Kromě antipyretického účinku vykazuje také velmi kvalitní účinek analgetický. Svoje využití tak nalézá rovněž v managementu akutní postoperační bolesti a podáván je jak samostatně, tak v kombinaci, například se slabými opiáty. Tento postup je zcela v souladu s analgetickým žebříčkem Světové zdravotnické organizace.

Paracetamol je staré léčivo s novým potenciálem. Kromě antipyretického účinku vykazuje také velmi kvalitní účinek analgetický. Svoje využití tak nalézá rovněž v managementu akutní postoperační bolesti a podáván je jak samostatně, tak v kombinaci, například se slabými opiáty. Tento postup je zcela v souladu s analgetickým žebříčkem Světové zdravotnické organizace. Účinnost paracetamolu v uvedené indikaci popsala například práce, uveřejněná letos v časopise Anestesia, Essays and Researches.

V rámci této randomizované studie bylo 60 nemocným po provedení laparoskopické cholecystektomie podáno buď intraperitoneálně lokální anestetikum amidového typu bupivakain, nebo dostali právě paracetamol v intravenózní formě. Zařazení pacienti spadali do kategorií I a II v rámci ASA klasifikace (American Society of Anesthesiologists Physical Status). Míra bolesti byla hodnocena jak pomocí VAS (Visual Analog Scale), tak pomocí VRS (Visual Rating Prince Henry Scale). Zaznamenáno bylo také množství pacientů, kterým bylo třeba podat záchrannou analgezii.

Ukázalo se, že nemocní, kteří dostávali paracetamol, udávali signifikantně nižší úroveň bolesti na VAS jak po 8 a 12, tak i po 24 hodinách od výkonu, a to i přesto, že bezprostředně po operaci byly udávané hodnoty srovnatelné napříč oběma skupinami. Také VRS bylo po 24 hodinách signifikantně nižší u těch, kteří dostávali paracetamol.

Ačkoliv podání bupivakainu snížilo úroveň časné postoperační bolesti, paracetamol vyvolal dlouhodobý analgetický efekt, který přetrvával po dobu 24 hodin od výkonu. To je o to významnější, že se jedná o látku s velmi příznivým profilem nežádoucích účinků. Na rozdíl od bupivakainu například nemá vliv na srdeční rytmus a rovněž reakce přecitlivělosti jsou v případě této látky vzácnější.

(ond)

Zdroj: Upadya M., Pushpavathi S. H., Seetharam K. R. Comparison of intra-peritoneal bupivacaine and intravenous paracetamol for postoperative pain relief after laparoscopic cholecystectomy. Anesth Essays Res. 2015 Jan–Apr; 9 (1): 39–43; doi: 10.4103/0259-1162.150154.

 



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#